Голова ВЛК в Одесі опинився на лаві підсудних та залишається без покарання через протекцію ТЦК, - ЗМІ

В Україні не вщухають скандали, пов’язані з головами військово-лікарських комісій та ТЦК. Попри те, що чимало випадків хабарництва викрито, правоохоронці чи не щодня інформують про нові факти продажу "білих квитків", "бронювань" або ж про "коридори переправи" нелегалів за кордон, пише видання "Економічні новини".

На Одещині все почалося з гучного скандалу із воєнкомом Євгеном Борисовим, якого вже судять за незаконне збагачення. Проте на цьому не завершилося.  

Так, нещодавно голова Овідіопольської позаштатної військово-лікарської комісії отримав підозру у продажі довідок про "непридатність", які він продавав за 5500 доларів.

Відео дня

У тому ж Овідіополі також висунуто підозри головному лікарю Овідіопольської лікарні, депутату від "Слуги народу" Володимиру Літвінчуку, який зараз паралельно є головою Овідіопольської ВЛК. Його підозрюють у розкраданні бюджетних коштів в особливо великих розмірах.

За даними досудового розслідування,  Літвінчук спричинив збитки державі в розмірі 1 млн 242 155 грн, проводячі тендерні закупівлі за свідомо завищеними цінами. Літвінчуку загрожує позбавлення волі на строк від 7 до 12 років із позбавленням права обіймати певні посади та з конфіскацією майна, пишуть журналісти. Та попри підозру і слідство, Літвінчук продовжує обіймати усі свої перераховані вище свої посади.

Місцеві ЗМІ пов’язують таку ситуацію з протекторатом Літвінчука в особі нардепа від "Слуги народу" Сергія Колєбошина, а також в особі керівника Овідіопольського районного ТЦК полковника Аркадія Васькевича.

Саме Колєбошин, зокрема,  вносив кандидатуру Літвінчука на голову партійного осередку та голову фракції "Слуга народу" в Овідіопольській селищній раді. І ці призначення відбулися.

Співпраця ж Літвінчука і воєнкома Васькевича обумовлена дією воєнного стану та мобілізацією в Україні. Тож, з одного боку широкі можливості впливу Васькевича у регіоні на представників усіх органів влади, а з іншого – покровительство депутата "слуги",  вважається, що є "запорукою"  відсутності у Літвінчука належної міри запобіжного заходу.

Водночас Васькевич  за даними Нацполу,  минулого року отримав від управління стратегічних розслідувань 4 протоколи про адміністративні правопорушення. За даними слідства, всупереч закону він заробляв на житлово-комунальних послугах, але відбувся тоді покаранням лише у вигляді штрафу.

Нагадаємо, в Одеському центрі комплектування викрили схему заробітку на чоловіках, які прагнули уникнути мобілізації. Їм видавали довідки про "непридатність". Про підозру повідомили працівнику Приморського районного територіального центру комплектування та соціальної підтримки Одеси. 

Минулого року Васькевич, за інформацією ЗМІ,  отримав від поліції 4 протоколи про корупцію. Як повідомляли журналісти, він всупереч закону заробляв на житлово-комунальних послугах. Попри наявну корупцію, керівник ТЦК в результаті відбувся лише штрафом та досі залишається на своїй посаді.  А його "колега" – підозрюваний у розкраданні бюджетних грошей голова ВЛК Літвінчук і досі займає посаду головного лікаря.