У зв'язку з місцевими виборами планується скоригувати терміни осінніх канікул у навчальних закладах / фото УНІАН

Восени через організацію проведення в Україні виборів до місцевих органів влади можуть бути скоригованими терміни канікул у закладах освіти.

Читайте такожЧерез місцеві вибори школярів можуть відправити на додаткові канікули

Про це під час відкритої дискусії в УНІАН на тему: "Місцеві вибори 2020: нові можливості та нові виклики" заявив член Центральної виборчої комісії Сергій Постівий.

Відео дня

Він зазначив, що в Україні близько 12 тис. дільничних виборчих комісій розміщаються в закладах освіти, де під час карантинних обмежень заборонено перебування сторонніх людей.

"Є пропозиція про те, щоб перенести період канікул саме на день голосування, щоб навчальний процес не збігався з виборчим процесом", - сказав Постівий.

Також він повідомив, що вивчається питання щодо перетину кордону міжнародними спостерігачами, яке також потрібно врегулювати.

За словами члена ЦВК, проектом змін до постанови № 641, яка регулює порядок карантинних заходів, передбачено певні профілактичні заходи, що мають вживатися на виборчих дільницях під час епідемії COVID-19. Зокрема виборцям не рекомендуватиметься відвідувати дільниці для голосування з дітьми, виборці мають бути обов'язково в засобах індивідуального захисту, біля входів та виходів мають бути наявні спиртовмісні засоби дезінфекції.

"Передбачається також регулярна процедура дезінфекції – генеральної і поточної", - додав він.

Окремо Постівий акцентував, що не допускається протирання скриньок для голосування з нанесенням спиртовмісних речовин безпосередньо на скриньку.

"Витирання має бути проведено антисептичними серветками без потрапляння таких до скриньки для голосування", - наголосив він.

Крім того, Постівий зазначив, що не можна перешкоджати реалізації виборчих прав громадян.

"Навіть виборець, який прийшов з підвищеною температурою чи іншими ознаками гострого респіраторного захворювання, має реалізувати своє право голосу", - сказав він.

Тож ЦВК пропонує, щоб "в приміщенні для голосування одну кабіну для голосування і одну скриньку відокремити від інших, і в таких випадках по окремому маршруту забезпечити участь в голосуванні цього виборця, мінімізувавши його контакти з іншими учасниками".

Член ЦВК зазначає, що за рекомендаціями Міністерства охорони здоров'я до столу видачі бюлетенів має підходити не більше трьох осіб, щоб не створювати натовпу в приміщенні і забезпечити дистанціювання.

Постівий повідомив, що в разі голосування за місцем проживання передбачається використання захисних екранів або безпосередньо засобів індивідуального захисту підвищеного ступеня. В закладах охорони здоров'я, крім загальних процедур, що передбачені Виборчим кодексом, також рекомендується дотримання внутрішніх протоколів.

"Всі ці питання будуть врегульовані постановою Кабінету міністрів і можуть бути певні коригування. Над цим документом працює і ЦВК, і Міністерство юстиції, а профільним є Міністерство охорони здоров'я", - додав Постівий.

За його словами, уряд має прийняти остаточне рішення і щодо фінансування всіх цих заходів безпеки під час виборчого процесу.

Місцеві вибори в Україні: що відомо

  • Сьогодні, 11 вересня, Постівий повідомив, що підготовка проекту постанови Кабінету міністрів, яка буде регулювати окремі питання організації і проведення місцевих виборів в умовах карантинних обмежень, на сьогодні вже на завершальній стадії.
  • 15 липня Верховна Рада прийняла постанову про призначення чергових місцевих виборів на 25 жовтня.
  • Голова КВУ вважає, що майбутні місцеві вибори стануть "найбільш заполітизованими" в українській історії.
  • Місцеві вибори 25 жовтня пройдуть за новим виборчим законодавством - Виборчим кодексом України, який набрав чинності з 1 січня поточного року, то вони матимуть цілу низку важливих особливостей.