Адвокат пояснив, скільки днів є на явку до військкомату з моменту підписання повістки / колаж УНІАН

Військовозобов'язані мають 14 днів з моменту підписання повістки для візиту в Територіальні центри комплектування та соціальної підтримки.

Про це адвокат Андрій Приходько сказав в ефірі телеканалу "Київ24". Він пояснив, що "повістки будуть надсилати через 60 днів після оновлення". Вона складається і повинна бути направлена вам не пізніше наступного дня. За словами адвоката, особа має з'явитися в ТЦК впродовж 14 днів.

"Тобто, фактично, в особи є 14 днів з моменту, коли повістка була відправлена, і до моменту, коли ви повинні з'явитися", – сказав Приходько.

Відео дня

Адвокат пояснив, що саме такий алгоритм дій є правильною нормою.

"Чому? Тому що зараз є ситуації, коли вам повістку виписують на вже. Тобто, до вас підійшли, і ви вже повинні бути в ТЦК. Відповідно до постанови, у вас є 14 днів з моменту, коли повістка підписана, і до моменту, коли ви фактично її отримали. У вас повинен бути оцей розрив 14 днів для того, щоби не було конфліктів, щоби не було інцидентів, коли людина не попередила рідних і близьких, її просто забрали і все", – наголосив Приходько.

Також він уточнив, що ці 14 днів вираховуються не з моменту отримання повістки, а з моменту її фактичного підписання і відправлення. У цьому зв'язку, громадянам треба бути уважними і дивитися на дату підписання повістки.

Мобілізація в Україні: що кажуть адвокати

Як повідомляв УНІАН, адвокат Сергій Дубок зазначав, що якщо військовозобов'язані або резервісти не уточнять з 18 травня впродовж 60 днів дані, на їхню адресу зареєстрованого місця проживання буде надіслана повістка. Зокрема, направлення повісток поштою розпочнеться після 17 липня 2024 року. 

Водночас адвокат Роман Ухов наголошував, що військовозобов’язаний не має права відмовитися від отримання повістки, якщо вона вручається на законних підставах. Процес вручення повістки завжди фіксується на камеру. 

Вас також можуть зацікавити новини: