фото Південне регіональне управління Держприкордонслужби

За даними досліджень Kantar Україна, нелегальний ринок тютюну за останні 5 років (2017-2022) зріс майже в 11 разів – з 2% до 21,9%. 

"21,9% тютюнового ринку у податкових надходженнях до держбюджету складає приблизно 20,5 млрд грн. Це прямі втрати державного бюджету за 2022 рік від нелегальних сигарет", – заявив РБК-Україна координатор комітетів Європейської бізнес асоціації (EBA) Антон Басистий.

За словами експерта, цього року ситуація з нелегальною торгівлею сигаретами знову почала погіршуватися. Так, у деяких регіонах, зокрема, на Рівненщині, вже почали відкрито торгувати тютюновими підробками через Інтернет – через численні Телеграм-канали і месенджери. 

Відео дня

Мова йде про фабрику, яка розташована в Рівненській області і виробляє контрафактну продукцію відомих брендів. 

"Зокрема, у відкритих оголошеннях, зазначається місцезнаходження фабрики і навіть те, що продукція являється безакцизною. Нагадаю, в Україні діє заборона на продаж безакцизної алкогольної та тютюнової продукції, окрім продажу у магазинах безмитної торгівлі Duty Free. Проте, на жаль, поки конкретних справ правоохоронними органами відкрито так і не було", - заявив Антон Басистий.

Експерт Європейської Бізнес Асоціації нагадав, що після того, як у серпні 2022 р. було припинено діяльність одного із найбільших виробників нелегальних тютюнових виробів у місті Жовті Води (Дніпропетровська область), рівень нелегальної торгівлі в Україні нарешті почав поступово знижуватися. 

Але, разом із тим, за словами експерта, зменшилася і протидія правоохоронних органів проти інших діючих на території України виробників нелегальних сигарет, які займають не меншу долю ринку. Через це вони почали збільшувати обсяги нелегального виробництва і навіть частково зайняли нову звільнену від конкурента нішу дешевих сигарет.