Фото ua.depositphotos.com

Проблема кадрового голоду, яка через недосконалість вітчизняної системи освіти спостерігається на найбільших промислових підприємствах в Україні, ускладнюється масовою трудовою міграцією.

Про це повідомив економічний експерт Олег Пендзін, повідомляється в статті УНІАН.

"Згідно з опитуваннями, які були проведені серед молоді до 25 років, 55% молоді пов'язує своє майбутнє з міграцією. На сьогодні людина, яка має досить високий рівень професіоналізму в будь-якій технічній справі, дуже легко знаходить роботу і в Польщі, і в Німеччині, і де завгодно. Більш того, поляки й німці максимально спростили порядок отримання трудових віз для українських трудових мігрантів", - сказав Пендзін.

Відео дня

Читайте такожЕксперти пропонують провести засідання РНБО для вирішення проблем, що накопичилися в системі освітиЗа словами експерта, сьогодні є величезний попит на водіїв, інженерів, на людей з високим рівнем вміння обробки металу: в Польщі в Німеччині, Словаччині, Угорщині, Румунії.

Трудова міграція професіоналів технічних спеціальностей ставить під загрозу існування найбільших українських підприємств, які й так відчувають кадровий голод через все меншу кількість випускників і абітурієнтів необхідної спеціалізації.

Наявний негативний тренд вже зараз відчувають керівники підприємств у сфері енергетики, машинобудування, металургії, оборонній, будівельній сфері та хімічній промисловості: середній вік трудових колективів на більшості заводів вже перевищує 40 років, а значну частку персоналу складають пенсіонери.

Як зазначають експерти у сфері освіти та учасники ринку, це загрожує неможливістю роботи найбільших промислових підприємств у недалекому майбутньому, тому Україні необхідні Стратегічні програми підтримки базових галузей промислового сегменту, у тому числі стратегії розвитку професійно-технічної освіти та її популяризації.