Бабакам Мишкові та Марусі було близько восьми років / фото УНІАН, Євген Кравс

Львівські бабаки Мишко та Маруся, які проживали в обласному еколого-натуралістичному центрі, цьогоріч прогноз на весну не робитимуть – тварини померли наприкінці минулого року. Про це кореспонденту УНІАН розповів директор центру Ігор Антахович.

Зазвичай львівських бабаків будили на Стрітення, яке цьогоріч вперше в Україні за новим церковним календарем відзначають 2 лютого.

"Будити цього року немає кого, наші бабаки померли, - сказав Антахович. – Вони, як зазвичай, наприкінці жовтня лягли у сплячку. Але ми помітили, що вони довго не шкребочуть. Коли у листопаді відчинили будиночок, побачили, що самка мертва. Самець був живий, спав. Однак у грудні його теж не стало".

Відео дня

Антахович зазначає, що розтину тіл не робили, оскільки, коли їх виявили, вони вже майже розклалися. Але версій загибелі тварин є дві.

"Одна з них те, що вони торік надто рано прокинулися – 25 січня. Тож був надто великий період їхнього неспання. Інша – могли підхопити інфекцію від щурів. Хоча у нас все загороджено сіткою і щурів на території ми ніколи не бачили, але може бути всяке", - сказав директор центру.

За його словами, еколого-натуралістичний центр не проти взяти нових бабаків на утримання, однак у теперішній час це непросто.

"По-перше, тварини з 2021 року занесені до Червоної книги, по-друге, їх розводили на Харківщині та Луганщині. А сьогодні ці території або окуповані, або перебувають у прифронтовій зоні, тож зв'язку із розплідниками немає", - пояснив Антахович.

Бабакам Мишкові та Марусі було близько восьми років. Їхній попередник – теж Мишко – помер восени 2015 року. Тоді відвідувачі нагодували його солоним насінням, що категорично заборонено.

Прогноз на весну від харківського бабака Тимка ІІІ

Сьогодні, 2 лютого, у світі відзначають День бабака.

В Україні вже традиційно свій прогноз стосовно того, коли настане тепла весна, дає харківський бабак Тимко ІІІ. Його розбудили на біостанції Каразінського університету в селі Гайдари на Харківщині. Бабак не побачив своєї тіні, а це означає, що весна буде ранньою та настане через шість тижнів.

Також у нього запитали, що може допомогти українцям перемогти у війні проти Росії. Перед бабаком поклали військову каску, фігурку почекуна та карту України. Тварина побігла у бік почекуна та карти. Це означає, що перемогти Україні допоможуть єдність і терпіння.

Вас також можуть зацікавити новини: