Шайтанова затримали 14 квітня / ssu.gov.ua

Київський апеляційний суд залишив під вартою генерал-майора Служби безпеки України, якого підозрюють у державній зраді та пособництві у замаху на терористичний акт.

Про це повідомляє прес-служба Київського апеляційного суду.

9 червня 2020 року колегія суддів судової палати з розгляду кримінальних справ Київського апеляційного суду розглянула апеляційну скаргу, подану стороною захисту на ухвалу слідчого судді Шевченківського районного суду міста Києва від 15 квітня 2020 року, якою задоволено клопотання старшого слідчого Головного слідчого управління Служби безпеки України та застосовано щодо підозрюваного Ш. запобіжний захід у вигляді тримання під вартою строком до 12 червня 2020 року включно.

Відео дня

За результатом апеляційного розгляду ухвалу слідчого судді Шевченківського районного суду міста Києва від 15 квітня 2020 року залишено без змін, апеляційну скаргу сторони захисту – без задоволення.

Читайте такожЗатриманий генерал Шайтанов планував замах на Авакова – Геращенко

Нагадаємо, громадянин Ш. підозрюється у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 1 ст. 111 («Державна зрада»), ч. 2 ст. 15, ч. 5 ст. 27, ч. 3 ст. 258 («Терористичний акт») Кримінального кодексу України.

Як повідомляв УНІАН, контррозвідники СБУ затримали Шайтанова 14 квітня.

Як свідчать матеріали справи, Шайтанов, який є одним з колишніх керівників Центру спецоперацій «А» СБУ, перебував на агентурному зв’язку під псевдонім «Бобиль» у полковника ФСБ РФ Єгорова.

Слідство володіє доказами, що за завданням спецслужб РФ Шайтанов планував здійснення терактів на території України. За це представник ФСБ гарантував винагороду в розмірі 200 тис. дол. та паспорт громадянина РФ. Виконавцем Шайтанов спеціально підібрав особу серед колишніх бійців спецпідрозділів.

Окрім того, встановлено, що Шайтанов збирав та передавав ФСБ інформацію про таємні операції в районі АТО/ООС і задіяних в них співробітників; міжнародну співпрацю вітчизняних спецслужб у сфері нацбезпеки і оборони; співробітників СБУ та розвідників; а також вербував старших офіцерів спеціальних і розвідувальних органів для роботи на ФСБ.

Шайтанова підозрюють у держзраді. Зокрема за завданням російських спецслужб він планував вбивство відомого добровольця Адама Осмаєва.

15 квітня Шевченківський районний суд Києва застосував до Шайтанова запобіжний захід у вигляді тримання під вартою до 14 червня.