Шайтанова підозрюють у держзраді та вчиненні терактів / ssu.gov.ua

Шевченківський районний суд Києва застосував запобіжний захід у вигляді тримання під вартою підозрюваному у державній зраді і вчиненні терактів генерал-майору Служби безпеки України Валерію Шайтанову до 14 червня.

Як зазначає прес-служба суду, таким чином було задоволено клопотання старшого слідчого Головного слідчого управління СБУ.

Читайте такожФСБ заявила про затримання українців у Криму (відео)

Відео дня

«Сьогодні слідчий суддя Шевченківського районного суду міста Києва задовольнив клопотання старшого слідчого Головного слідчого управління Служби безпеки України та застосував запобіжний захід у вигляді тримання під вартою до Шайтанова Валерія Альбертовича строком до 14 червня включно», - йдеться в повідомленні.

Крім того, слідчий суддя зобов’язав слідчого та прокурора у кримінальному провадженні забезпечити Шайтанову невідкладне медичне обстеження з метою встановлення наявності у останнього хронічних захворювань та, у разі встановлення такого діагнозу, вжити заходів з метою забезпечення відповідного лікування.

Як повідомляв УНІАН, контррозвідники СБУ затримали генерал-майора Шайтанова 14 квітня.

Як свідчать матеріали справи, Шайтанов, який є одним з колишніх керівників Центру спецоперацій «А» СБУ, перебував на агентурному зв’язку під псевдонім «Бобиль» у полковника ФСБ Ігоря Єгорова.

Слідство володіє доказами, що за завданням спецслужб РФ Шайтанов планував здійснення терактів на території України. За це представник ФСБ гарантував винагороду в розмірі 200 тис. дол. та паспорт громадянина РФ. Виконавцем Шайтанов спеціально підібрав особу серед колишніх бійців спецпідрозділів.

Окрім того, встановлено, що Шайтанов збирав та передавав ФСБ інформацію про таємні операції в районі АТО/ООС і задіяних в них співробітників; міжнародну співпрацю вітчизняних спецслужб у сфері нацбезпеки і оборони; співробітників СБУ та розвідників; а також вербував старших офіцерів спеціальних і розвідувальних органів для роботи на ФСБ.

Шайтанова підозрюють у держзраді та вчиненні терактів. Зокрема, за завданням російських спецслужб він планував вбивство відомого добровольця Адама Осмаєва.