У 2016 році детективи НАБУ викрили суддю Чауса при отриманні хабара в сумі 150 тисяч доларів / фото УНІАН

В Національній поліції заявляють, що не припиняли розшук колишнього судді Дніпровського райсуду Києва Миколи Чауса, підозрюваного в одержанні 150 тис. дол. хабара.

Як повідомляє прес-служба Нацполіції, інформація про оголошення його в міжнародний розшук розміщена на офіційному вебсайті Міністерства внутрішніх справ України.

У відомстві нагадали, що сьогодні у засобах масової інформації з’явилися повідомлення про те, що Інтерпол зняв із міжнародного розшуку Чауса.

Відео дня

«За інформацією Департаменту міжнародного поліцейського співробітництва, повідомляємо: 17 січня 2020 року екс-суддя звернувся до Комісії з контролю файлів Інтерполу (незалежного органу Інтерполу, створеного для розгляду звернень осіб, які оскаржують розшук або інші дії з використанням системи Інтерполу) з клопотанням про припинення розшуку. Відповідно до внутрішніх процедур оскарження рішень Інтерполу, на час розгляду звернення Комісія з 18 вересня 2020 року тимчасово призупинила доступ до інформації про розшук Миколи Чауса», - йдеться у повідомленні.

У зв’язку з цим в Нацполіції наголосили, що українські правоохоронці не припиняли розшук екс-судді Чауса.

Читайте такожЕкс-суддя Чаус всіляко намагається уникнути екстрадиції в Україну - САП

Справа судді Чауса: всі подробиці

  • 9 серпня 2016 року детективи НАБУ викрили суддю Чауса під час отримання хабара у сумі 150 тис. дол. (понад 3,7 млн грн) за ухвалення вироку в інтересах підсудних. Він тримав гроші у скляній банці.
  • 6 вересня 2016 року Верховна Рада дала згоду на затримання судді та притягнення його до кримінальної відповідальності. Однак Чаус, скориставшись суддівським правовим імунітетом, залишив територію України. Його було оголошено у розшук. Пізніше Чауса було затримано за екстрадиційним запитом України у Молдові.
  • 6 жовтня 2016 року Комісія з проблем громадян і надання політичного притулку при президенті Молдови відхилила запит Чауса про надання йому політичного притулку.
  • 28 листопада 2017 року Вища рада правосуддя ухвалила рішення про звільнення Чауса з посади судді Дніпровського райсуду Києва.
  • 11 липня 2019 року президент Володимир Зеленський під час переговорів з прем’єр-міністром Молдови Майєю Санду порушив питання екстрадиції Чауса.
  • 7 лютого 2020 року на той час керівник Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Назар Холодницький заявив, що екс-суддя Чаус всіляко намагається уникнути екстрадиції в Україну.
  • За його словами, «цей підозрюваний обрав тактику оскаржувати все, що можна оскаржити: спочатку він звертався за політичним притулком, потім – «у зв’язку з переслідуваннями», а коли йому було відмовлено і було вже майже готове рішення про екстрадицію, він оскаржив відмову президента Молдови у наданні йому політичного притулку».
  • Холодницький запевнив, що справа Чауса готова до передачі до суду.