фото prm.ua

Рада адвокатів України вважає, що позиція окремих суддів Вищого антикорупційного суду, спрямована на звинувачення адвокатів у порушенні законодавства і дискредитацію органів адвокатського самоврядування.

Про це повідомляють Українські Новини.

У четвер, 15 вересня, учасники засідання РАУ обговорили звинувачення, які судді ВАКС висунули проти адвокатської спільноти у зверненні до Вищої ради правосуддя та Генерального прокурора. Зокрема судді вважають, що окремі адвокати і Національна асоціація адвокатів в цілому можуть бути причетні до вибуху на парковці перед судом.

«Загалом вищевикладені факти у своїй сукупності розцінюємо як сплановані цілеспрямовані узгоджені дії обвинувачуваного, захисників, органу адвокатського самоврядування та невстановлених осіб по втручанню у нашу діяльність як суддів у справі №761/8826/19», - йдеться у зверненні суддів до ВРП та Генерального прокурора.

Член РАУ від Хмельницької області Оксана Каденко додала, що судді ВАКС звинуватили РАУ у повідомленні завідомо неправдивих відомостей у зверненні до українських і міжнародних інституцій від 5 серпня щодо порушення прав адвокатів. Тоді мова йшла про погрози суддів ВАКС змінити запобіжний захід підзахисному через те, що його адвокати користувалися своїм законним правом заявляти клопотання.

Щоб спростувати закиди суддів ВАКС, до нового звернення були долучені відеозаписи судових засідань, на яких вдаються до інших позапроцесуальних дій. До звернення буде додано і переклад цих записів іноземними мовами.

«Я озвучую гіпотезу, що це робиться для того, щоб дискредитувати органи адвокатського самоврядування, адже у цьому зверненні наголошується, що органи адвокатського самоврядування виступають учасниками тиску на суд, з метою схилити суддів схвалити бажане нам рішення, або утворити перешкоди у здійсненні наших обов’язків», - наголосила Оксана Каденко.