Україну оцінили як "частково вільну" країну за рівнем свободи в Інтернеті / фото ua.depositphotos.com

У міжнародній правозахисній організації Freedom House за станом свободи в Інтернеті оцінюють Україну як "частково вільну" країну.

Про це йдеться у звіті організації "Свобода в мережі 2020", що охоплює період з червня 2019 по травень 2020 року.

Як зауважив директор офісу Freedom House в Україні Метью Шааф, "українська влада продовжує блокування великої кількості веб-сайтів та певного типу контенту, посилаючись на його небезпечність для суспільства, без надання переконливих аргументів на користь того, що блокування це єдина ефективна і можлива опція".

Відео дня

"Окрім постійного зневаження принципів захисту прав людини та верховенства права, направлених на захист від цензури, виглядає так, що політика блокування стає єдиною, а не останньою опцією. На жаль, за весь цей час майже жодних зусиль з боку держави не було направлено на те, аби навчити та підготувати українських громадян ставати відповідальними та обізнаними користувачами інформації та Інтернету", - додав він.

Так, в організації зазначають, що у вересні 2019 року уряд скасував вимогу проходити ліцензування для провайдерів послуг Інтернету, зменшуючи потенційні ризики для політичного втручання та корупції в секторі інформаційно-комунікаційних технологій (ІКТ). Однак влада розглядала два законопроекти, які можуть мати негативний вплив для цифрових прав. Йдеться про проект закону про дезінформацію, що, як зауважують правозахисники, потенційно може ввести відповідальність за зумисне розповсюдження брехливої інформації та дозволити державі визначати хто є, а хто не є журналістом. А також про зареєстрований у парламенті наприкінці 2019 року законопроєкт про медіа, який може дозволити закриття онлайн-видань з боку держави за публікацію пропаганди.

Читайте такожУкраїнських користувачів "ВКонтакте" поставлять на облік - РНБО

Крім того, зазначають в організації, у травні президент Володимир Зеленський продовжив дію санкцій, законність яких, на думку правозахисників, залишається під питанням, проти російських платформ "Однокласники" та "ВК" через розповсюдження антиукраїнської пропаганди.

Також правозахисники додають, що у відповідь на COVID-19 уряд запустив застосунок "Дій вдома" для моніторингу за тим, як люди дотримуються самоізоляції. "Застосунок зберігає дані користувачів про місце розташування та їхній цифровий знімок. І Міністерство внутрішніх справ, і Національна поліція мають доступ до цих даних", - наголошують в організації.

"Оцінка становища з правами людини онлайн в Україні суттєво покращилась за рахунок того, що до цьогорічного аналізу не було враховано ситуацію на тимчасово окупованих територіях Східного Донбасу. Як наслідок, оцінка змінилась у питанні B4 (Самоцензура), B8 (Цифровий активізм) та C8 (Кібербезпека). Ситуація в країні, у той же час, змінилась несуттєво", - заявляють у Freedom House.

Вас також можуть зацікавити новини