Полтавського терориста шукають у полях і лісосмугах області / фото hk.npu.gov.ua

До цього часу тривають пошуки "полтавського терориста" Романа Скрипника. Поліція вже повідомляла про роботу оперативного штабу, який об’єднав усі силові установи та служби.

Як повідомили виданню "Полтавщина" у прес-службі поліції області, наразі понад 500 осіб проводять оперативні заходи, використовуються усі наявні спецзасоби — прибори нічного бачення та квадрокоптери.

Читайте такожПід час операції із затримання "полтавського терориста" поліцейському наїхали на ногу

Відео дня

Зловмисника розшукують на Полтавщині поблизу села Великий Байрак, де облаштували штаб з пошуків. За словами директора департаменту комунікацій МВС України Артема Шевченка навколо села є великий масив полів і лісосмуг, де, за попередніми даними, може ховатися чоловік. Район пошуку — близько декількох сотень гектарів.

У поліції попросили громадян в жодному разі самостійно не затримувати і не переслідувати Романа Скрипника, адже він має складний психологічний портрет та є непередбачуваним. З огляду на це поліція не обіцяє винагороду, щоб не спровокувати громадян до самостійних пошуків.

Правоохоронці також відкидають звинувачення у тому, що вони просто відпустили зловмисника в лісосмугу і не переслідували його. Директор департаменту комунікацій МВС України Артем Шевченко в інтерв’ю «Громадському радіо» заявив наступне:

"Скрипнику не дали втекти — йому дали спробувати зникнути, але на це була причина — у зловмисника була граната, яку він погрожував застосувати, що зашкодило б і йому, і оточуючим. Тому краще нехай тепер в лісах проходить операція по його пошуку, ніж він застосував би гранату. Рішення приймалося на місці полковником Шияном — дозволити зловмиснику піти і затримувати його потім в іншому районі, або намагатися нейтралізувати його безпосередньо в машині. Це відповідальність поліцейського, який перебував разом з ним. Полковник вибрав такий оптимальний варіант".

Про інші деталі операції з пошуку Романа Скрипника поліція не повідомляє, адже така інформація може зашкодити оперативним діям.

Як повідомляв УНІАН, 23 липня в Полтаві 32-річний раніше судимий Роман Скрипник, якого підозрюють у незаконному заволодінні транспортним засобом, погрожуючи гранатою, захопив співробітника карного розшуку, а потім обміняв його на начальника УКР ГУНП в Полтавській області полковника Віталія Шияна. З ним він поїхав на наданому відповідно до його вимог автомобілі.

Зловмисник озвучив свої вимоги. Зокрема, він хотів уникнути кримінальної відповідальності за скоєний злочин (викрадення автомобіля і взяття заручника) та сховатися.

Пізніше чоловік відпустив поліцейського і, залишивши автомобіль, втік у лісопосадку.

До пошуків зловмисника залучено поліцейських, нацгвардійців, кінологів з собаками, фахівців з квадрокоптера, вертоліт.

Створено оперативний штаб у складі працівників прокуратури Полтавської області, Головного управління Нацполіціі та управління СБУ в області.

Прокуратура Полтавської області здійснює процесуальне керівництво у кримінальному провадженні за фактом посягання на життя співробітників правоохоронних органів і захоплення їх як заручників, зберігання боєприпасів без передбаченого законом дозволу (ст. 348, ст. 349, ч. 1 ст. 263 КК України).