У Житомирській області затримали російського агента \ фото СБУ

Контррозвідка СБУ в Житомирській області затримала російського агента з позивним "Снаров", який збирався втекти за кордон.

Про це йдеться у повідомленні Служба безпеки України. Уточнюється, що агентом виявився колишній заступник командира однієї з українських військових частин, який ще на початку 1990-х років пішов у відставку. Сам він родом з Херсонської області, але проживав у Житомирі.

Встановлено, що у липні 2022 року розвідувальний підрозділ ПВК "Вагнер" залучив його до співпраці через заборонену соцмережу "Вконтакте". За порадою російського куратора для конспірації зрадник користувався позивним "Снаров".

Відео дня

За вказівкою росіян колишній український військовий збирав розвіддані про переміщення підрозділів ЗСУ, а також "цікавився" персональними даними чинного командного складу українських військ в регіоні.

Також він фіксував координати вуличних систем відеоспостереження, які знаходяться поблизу органів державної влади та правоохоронних органів. Відповідна інформація потрібна була ворогу для планування та можливого вчинення диверсій на у місті.

Чоловік збирав інформацію про розташування у Житомирі стратегічно важливих військових об’єктів, місця дислокації підрозділів військовослужбовців і військової техніки ЗСУ. Добуті відомості наносив на карту, фотографував і передавав зображення ворогу для можливого використання під час планування та ведення бойових дій. 

За даними СБУ, зрадник передавав "вагнерівцям" фотографії карт з позначками через канали електронного зв’язку. Особливу активність чоловік проявив протягом вересня-жовтня 2022 року. 

Під час обшуку за місцем проживання затриманого виявлено ноутбук, мобільний телефон та карти регіону, які він використовував у підривній діяльності.

фото СБУ

На підставі зібраних доказів слідчі СБУ повідомили поплічнику окупантів про підозру за ч. 2 ст. 111 Кримінального кодексу ("державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану"). Суд обрав йому запобіжний захід у вигляді тримання під вартою. 

Боротьба зі зрадниками

З початку війни в Україні активізували боротьбу зі зрадниками і колаборантами. Ледве не щодня СБУ звітує про викриття зрадників у різних областях. Так, 3 березня співробітники СБУ виявили у своїх лавах прихильницю "русского мира", яка працювала у регіональному підрозділі СБУ. Станом на березень до суду передано вже понад 300 справ проти колаборантів.

Вас також можуть зацікавити новини: