За словами Грицака, у Росії немає майбутнього / фото REUTERS

Росія своїми діями сьогодні нагадує "акулу в ставку" - потужності великі, а ставок маленький. Тому існує загроза "експорту хаосу" за його межі.

Таку думку висловив відомий український історик Ярослав Грицак в інтерв'ю "Апострофу".

"От яка різниця між Україною й Росією? Росія нагадує позашляховик, величезний і могутній, який на повній швидкості мчить по болоту. І це болото повністю закрило йому переднє скло, він нічого не бачить. У Росії немає майбутнього, бо їхня візія майбутнього - це золотий вік, якого ніколи не було. Третій Рим і таке інше", - каже історик.

Відео дня

Україна, за словами Грицака, на відміну від РФ, дивиться тільки вперед. 

Читайте такожТретина опитаних українців готові захищати свої міста і села зі зброєю у разі вторгнення Росії

"Біда Росії полягає в чому? У Росії суспільство ніколи не емансипувалося від держави. Кожен раз, коли приходить якась група й хоче емансипувати суспільство, вони кажуть: "Ми не хочемо". В Україні цього немає, ми знаємо, як ми ставимося до держави. Ми любимо її обманювати, так само, як вона обманює нас. Тобто цього почуття святості чи якоїсь великої місії немає. Наша перевага в тому, що ми не маємо "золотого віку", нам немає куди озиратися", - каже він.

Зазначимо, раніше екс-лідер "Правого сектору" Дмитро Ярош заявив, що на Росію в майбутньому чекає розпад, це не далека перспектива