В Україні запущена програма зі збереження єврейських кладовищ

Понад 3 тис. єврейських кладовищ перебувають під загрозою зникнення, про це кореспонденту УНІАН повідомили в Об'єднаній єврейській громаді України.

В ОЕОУ оголосили про запуск програми зі збереження єврейських кладовищ шляхом установки пам'ятних знаків і табличок на кладовищах з інформацією про період поховань. 

На даний момент більшість старих єврейських кладовищ ніяк не позначені, вони знаходяться як в центрі міст, чим привабливі під забудову, так і в лісах, полях. В останньому випадку нерідко надгробні камені (мацеви), що залишилися, переносять з місця поховань і місцеві фермери розорюють цю землю. 

Відео дня

Згідно з принципами іудаїзму, на кладовищах не можна копати, будувати і вести життєдіяльність, бо земля на кладовищі вважається святою. Кожний надгробок і ціле кладовище недоторканні, до того часу, поки відомо про його місцезнаходження.

19 березня відбулося перше відкриття пам'ятної таблички в смт. Летичів (Хмельницька область). Кладовище довгий час було ніяк не позначено, а поховання тут велися, як мінімум, з початку 20 століття.

В організації зазначили, що вже направили десятки листів для отримання дозволів на встановлення пам'ятних знаків і табличок по всій Україні.