'Завжди йти до кінця. А тоді зробити ще крок далі': Fight For Right презентувала книгу про права людей з інвалідністю

Команда Fight For Right 1 листопада 2023 року за підтримки Українського культурного фонду презентувала книгу "Історія не без нас. Становлення руху за права людей з інвалідністю в Україні".

Майже сотня активістів та активісток з усієї України та світу долучилися офлайн та онлайн до події, яка відбулася в Львівському муніципальному мистецькому центрі.

Голова ГО Fight For Right Юлія Сачук подякувала всім героям та героїням книги, усім активістам та активісткам руху за права людей з інвалідністю і додала:

Відео дня

"Знаючи історію того, як відбувалася боротьба за людей за права людей з інвалідністю, я можу упевнено сказати: про історії активізму треба зняти не один фільм, про них треба розповідати цілому світу, адже це унікальні історії і особисті, і нас як держави".

Засновниця й керівниця Благодійного товариства допомоги особам з інвалідністю внаслідок інтелектуальних порушень "Джерела" Раїса Кравченко вбачає чимало перешкод для руху в тому, що нові чиновники/ці, нові міністри/міністерки не обізнані в проблематиці правозахисту, і щоразу доводиться пояснювати, переконувати, що людина з інвалідністю, зокрема з інтелектуальними порушеннями, – насамперед особистість, і це треба враховувати.

'Завжди йти до кінця. А тоді зробити ще крок далі': Fight For Right презентувала книгу про права людей з інвалідністю

Активістка зауважила: "Наша робота дуже екстенсивна: для маленького кроку вперед потрібні надзвичайно великі зусилля. Якось одна представниця бізнесу до мене приходила і щиро визнала, що якби вони в бізнесі стільки зусиль докладали, то були б уже мільйонерами/ками. Тому треба шанувати роботу одне одного, залишити позаду амбіції, правозахист має бути на першому місці".

За нової хвилі активізму за права людей з інвалідністю, що розпочалася умовно з часів Революції Гідності і нападу росії на Україну та окупації Криму, до руху долучилося багато ветеранів цієї війни.

Одним із героїв книги став майор ЗСУ, співзасновник громадської організації "Спільна місія", психолог Центру комплексної реабілітації для осіб з інвалідністю "Галичина" Сергій Тітаренко. Він після бойової травми змінив професію, багато вчився і нині допомагає бійцям після поранень: "Щодо психологічної реабілітації, то зараз ситуація значно покращується: з’являється більше фахівців і якість їх навчання значно зросла, оскільки Україна переймає дуже багато іноземного досвіду. Нас навчають, проводять різноманітні курси в межах освітніх програм щодо психотравми, якої людина набуває чи під час поранення, або навіть без поранень тощо. Коли я опинився в кріслі колісному, з інвалідністю, мені дуже не вистачало всіх цих знань, розуміння, усвідомлення себе в новому амплуа".

'Завжди йти до кінця. А тоді зробити ще крок далі': Fight For Right презентувала книгу про права людей з інвалідністю

Активіст за права людей з інвалідністю, співзасновник Навчально-реабілітаційного центру "Джерело" у Львові Микола Сварник поділився спогадами про створення центру, який зараз є одним із найкращих в Україні. Він розповів про колосальні зусилля з його розбудови і якою вагомою підтримкою для людей з інвалідністю та їхніх родин стала діяльність цього закладу. А також, зі свого багаторічного досвіду, пан Микола мотивував активістів та активісток не зупинятися в боротьбі за права людей з інвалідністю: "Треба завжди йти до кінця. А тоді зробити ще крок далі".

Очільниця громадської організації "Клуб "Повір у себе" Олена Кравченко, якій дивом вдалося евакуюватися з Маріуполя після початку повномасштабного вторгнення, розповіла, що значні труднощі в активізмі були спричинені стереотипним мисленням суспільства, і додала: "Свого часу ми як сліпі котенята йшли, добиваючись того інклюзії для наших дітей, щоб ми як батьки були прийняті суспільством, адже в Радянському Союзі панував стереотип, що діти з інвалідністю народжувались у сім'ях, які мали девіантну поведінку. Ми, як батьки, казали, що ми такі самі, як і всі інші батьки. Ми хотіли, щоб наші діти були соціалізованими, тому й починали цей рух в Україні. І коли ми бачили, що наші діти не в інтернатах, вони мають можливість спілкуватися з усіма, мають можливість працювати, то було щастям. Але скільки для цього було зроблено... Разом – ми є силою, тільки разом нам вдасться зробити все необхідне для захисту прав людей з інвалідністю".

'Завжди йти до кінця. А тоді зробити ще крок далі': Fight For Right презентувала книгу про права людей з інвалідністю

Сергій Чумак, голова Полтавського осередку Всеукраїнської організації людей з інвалідністю "Союз організації інвалідів України" поділився враженням, що держава не зацікавлена у сильних організаціях із захисту прав людей з інвалідністю, що призводить до розпорошеності діяльності і втрати ініціатив: "Мені болить, що зараз фактично ми знову наче 30 років тому, наче знову починаємо з чистого листа. Нам не вистачає об'єднання наших зусиль, давайте шукати шляхи, щоб захищати нас насамперед у законодавчому плані".

Цю думку Сергія Чумака підтримала і Юлія Сачук, яка запропонувала окремим організаціям і активістам та активісткам об’єднати зусилля в мережі Fight For Right: "Ми дуже хочемо дійсно зробити спільноту сильною, щоб до нас дослухалися на національному рівні, щоб голос людей з інвалідністю нарешті був важливим і основним, коли ухвалюються рішення в політиці щодо нас, як спільноти".

Тож команда "Fight For Right" закликає долучатися до когорти активістів і разом розбудовувати Україну, у якій дотримуватимуться права кожної людини.

'Завжди йти до кінця. А тоді зробити ще крок далі': Fight For Right презентувала книгу про права людей з інвалідністю

***

Книга "Історія не без нас. Становлення руху за права людей з інвалідністю в Україні" доступна в декількох інклюзивних форматах: окрім повної друкованої версії, видано також книгу у форматі легкого читання для людей з інтелектуальною та психосоціальною інвалідністю.

У вільному доступі є електронна і аудіоверсія книги за цими посиланнями:

YouTube: https://www.youtube.com/playlist?list=PLRP28GV27TG3s4nDeNBjQS1FIUjK5L98_

Spotify: https://open.spotify.com/show/1qsyqHsXiyO8EwHJ8TDIIM?si=qUFqCNrUQ5WtwCTisplbkg&nd=1

Soundcloud: https://soundcloud.com/fight-for-right/sets/audiokniga-istoriya-ne-bez-nas/s-g0TDUblije6?si=fbc3b86ef8d945de90342702c48f86eb&utm_source=clipboard&utm_medium=text&utm_campaign=social_sharing

Електронна версія книги – за цим посиланням: http://surl.li/msrzj

Переглянути буктрейлер можна тут:

● YouTube: https://youtu.be/klbtp7tcHaw

● Facebook: https://fb.watch/n_ipsVoJk-/

Громадська організація Fight For Right – це національна правозахисна організація людей з інвалідністю, заснована в 2017 році самими людьми з інвалідністю. Нашою візією є світ, у якому кожна людина з інвалідністю може вільно користуватися правами людини. Під час повномасштабної війни росії проти України ми допомагаємо українкам і українцям з інвалідністю (гаряча лінія 0 800 30 66 33). Більше про діяльність Fight For Right можете дізнатися на сайті: https://ffr.org.ua