'Санкції неприпустимі'. Український парламент висловив беззастережну підтримку Азербайджану

За інформацією телеграм-каналу AzFront, депутати Верховної Ради виступили із безпрецедентною підтримкою Азербайджану. У ком'юніті було опубліковано повний текст звернення, який підписали депутати правлячої партії.

У тексті заяви йдеться про те, що Україна підтримує Азербайджан та його народ.

"Після капітуляції сепаратистів в азербайджанському Карабаху проти Азербайджану було розгорнуто медіакампанію з метою його дискредитації! Радикальні елементи вірменської діаспори та деякі міжнародні ЗМІ нарощують пропаганду ненависті та закликають запровадити санкції проти Азербайджану. Вважаємо це неприпустимим! Азербайджан діяв на своїй міжнародно визнаній території. На території Карабаху після капітуляції збройних формувань знаходять масу зброї та важкої військової техніки, незаконно ввезених сепаратистами. Переміщення вірменського населення Карабаху на територію Вірменії має ненасильницький характер – це вже підтвердила місія ООН, яка прибула в Карабах 1 жовтня та представник Держдепартаменту США Міллер", - йдеться у зверненні парламентаріїв.

Відео дня

Депутати заявляють, що Україна підтримує Азербайджан у його боротьбі із сепаратизмом.

"Ключові діячі сепаратистських формувань у Карабаху включені до бази "Миротворець" як посібники агресії проти України. Такий самий сепаратизм прийшов в український Крим та український Донбас під заступництвом Росії. Наразі Азербайджан переміг та відновив контроль над своїми історичними територіями – Україна теж обов'язково переможе! Україна на боці Азербайджану, бо Азербайджан – на боці України. Ми виступаємо з категоричним засудженням запровадження будь-яких санкцій проти Азербайджану", - заявили депутати.

З самого початку російсько-української війни громадяни Азербайджану за посередництва Telegram-каналу AZfront регулярно передають українцям генератори, продукти харчування, одяг та корми для тварин, врятованих після підриву Каховської дамби. Офіційний Баку виділяє допомогу на закупівлю енергетичного обладнання для України, безоплатно передає паливо та медикаменти, бере участь у відновленні Бучі та Ірпеня, допомагає з реабілітацією українських дітей.

Після опублікування колективного звернення українських парламентарів із висловом безпрецедентної підтримки кілька депутатів від правлячої партії розмістили різні посади з цього приводу на персональних Facebook-сторінках.

"19-20 вересня Азербайджан змусив вірменських сепаратистів у Карабаху капітулювати. Після цього до Вірменії поїхали понад 100 000 етнічних вірмен. Пішли повністю добровільно, оскільки Азербайджан запустив портал з інтеграції вірмен Карабаха, а чиновники закликали місцевих жителів повернутися додому і продовжувати жити з азербайджанськими паспортами... Азербайджан все зробив правильно і заслуговує на міжнародну підтримку!", - пише Володимир Ватрас. Натомість нардеп. Ігор Кривошеєв заявив: "…З огляду на ту допомогу, яку Азербайджан постійно надає Україні, Україна має на одного досвідченого друга більше. Україна підтримує Азербайджан!". Олександр Юрченко, у свою чергу, додав, що "Баку зробив усе виключно добре зі своєю контртерористичною операцією… Україна з Азербайджаном!".

Тим часом Голова Європейської ради Шарль Мішель анонсував проведення у Брюсселі наприкінці жовтня зустрічі лідерів Азербайджану та Вірменії з метою продовження переговорів щодо врегулювання багаторічного конфлікту на Південному Кавказі. Прем'єр Вірменії Пашинян повідомив, що він та президент Алієв прийняли це запрошення.

Як наслідок, радикальні елементи в вірменській діаспорі почали знову поширювати в західних ЗМІ нападки на Пашиняна та всілякі звинувачення на адресу офіційного Баку у зв'язку з повним відновленням азербайджанського суверенітету в Карабаху 19-20 вересня. Їхня мета – зірвати майбутні переговори та спровокувати продовження конфлікту. На цьому фоні група депутатів Верховної Ради України з 20 представників правлячої партії через AZfront вирішила виступити на підтримку Азербайджану. Слід зазначити, що ще ніколи українські парламентарії колективно не виступали, тим більше однозначно, на боці Азербайджану.