Збірна України залишила суперечливі емоції від свого першого матчу на Євро-2020.

Є два підходи оцінити поєдинок "жовто-синіх" проти Нідерландів (це традиційно історія про склянку напівпорожню чи напівповну). Але що найцікавіше - в обох версіях аналіз команди Андрія Шевченка викликав посмішку та бажання з нетерпінням чекати наступного двобою.

Відео дня

Знімаємо рожеві окуляри й усвідомлюємо: наша збірна ще далеко не елітна команда

Розпочнемо з негативу. Так, знімаємо рожеві окуляри й усвідомлюємо: наша збірна ще далеко не елітна команда і вона може програти колективу, де банально сильніший підбір виконавців. Нідерланди при всій своїй нестабільності залишаються топ-командою, адже в їхньому ДНК закладено виходити на поле з такою впевненістю домінувати, ніби це вони винайшли цю гру. 

На полі амстердамської "Йохан Кройф Арени" захист українців тріщав. Воротар Жора Бущан самовіддано рятував від пропущених м'ячів, але навіть його героїзм був лімітованим. Нідерланди закономірно й справедливо перемогли. І все ж таки є ряд обставин, які дозволяють з оптимізмом дивитись в майбутнє.

По-перше, Україна перервала серію з 5 матчів на чемпіонатах Європи, в яких не забивала взагалі. Ура, нарешті розмочили ворота суперника! Голи Андрія Ярмоленка та Романа Яремчука не лише стали імпульсом і змусили повірити в казку (хоч і ненадовго), але й запалили вогонь в очах. Ці два взяття воріт на чужому полі елементарно зняли психологічний тягар з плечей футболістів у "жовто-синьому" вбранні. Окрім Ярмоленка та Яремчука лише Шевченку вдавалося забити на чемпіонатах Європи за нашу збірну.

По-друге, "жовто-сині" можуть нарікати на ранню травму Олександра Зубкова, котрий на 12-й хвилині покинув поле. Вихід на заміну Марлоса вдарив по якості нашого пресингу, а також відібрав опцію робити швидкі ривки за спину чужим захисникам (це не виправдання поразці, але пом'якшувальний фактор). Марлос геть не увійшов в гру й до того ж погано відпрацьовував на оборону. 

По-третє, разом з Марлосом наступну гру в запасі, скоріш за все, розпочне і Сергій Сидорчук. Капітан "Динамо" провів чудовий минулий сезон, але він не зміг упоратися з великим обсягом роботи, який випав на нього у матчі проти Нідерландів. Тарас Степаненко, повертайся швидше - на тебе зараз молиться вся країна! І звісно тренерський штаб має це на увазі - лідера "Шахтаря" берегли до наступних поєдинків, позаяк його турбує перманентна травма меніска коліна.

Наші майбутні суперники не зможуть так впевнено забрати собі м'яча, як це зробили Нідерланди

Насамкінець, можна по-різному подивитися на буцімто "невиразну гру" наших лідерів - Руслана Малиновського та Олександра Зінченка. Але треба враховувати контекст: Україна мало володіла м'ячем, а, отже, нашим провідним півзахисникам було апріорі найважче. Наші майбутні суперники не зможуть так впевнено забрати собі м'яча, як це зробили Нідерланди. А тому сценарій гри проти Австрії та Македонії буде комфортнішим і зручнішим для наших хавбеків.

А ось приводом для оптимізму є те, що, коли у "Зіни" та "Маліни" не пішла гра, то знайшовся інший лідер. Капітанська пов'язка додала "Ярмолі" впевненості й Андрій показав, що в нього є ще порох в порохівницях. Його минулий сезон у лондонському "Вест Хемі" був кепським, але зараз Ярмоленко знову відчув азарт гри, й довів, що він ще не "збитий льотчик". До слова, Яремчук оформив "гол+пас" й був неймовірно корисним у виконанні "чорнової роботи". Можливо, саме він буде грати на проблемному лівому фланзі у наступних матчах, оскільки такий досвід у Яремчука вже є.

Врешті-решт, перший матч на мундіалі 2006 року під керівництвом Олега Блохіна Україна теж програла. А потім спокійно вийшла до плей-оф і обіграла Швейцарію. Зараз дорогу "жовто-синім" до 1/8 може загородити хіба що власна погана реалізація. А матч з Нідерландами показав, що з нею якраз все в порядку.

Ми змогли змусити понервувати елітну команду в її лігві

Ми змогли змусити понервувати елітну команду в її лігві, то чому ми не можемо розраховувати на успіх у матчі з Австрією та Македонією, які не сильніші за нас точно? Плей-оф вже поруч і якщо наша збірна туди не вийде, то історія з формою та "Героям слава" може стати приводом для ворога єхидно зловтішатися. Але переживань немає, тому що наша команда може обґрунтовано мріяти про впевнене друге місце у квартеті. Так і запишіть.

Артем Будрін

Читайте всі статті автора