Жирний досі виступає в комбінезоні збірної України / globallookpress.com

Колишній біатлоніст збірної України Олександр Жирний, який повернувся в Росію після 4-річного циклу виступів за Україну, розповів про історію зі своєю формою.

— Все просто: регіон, за який виступаю (Башкортостан), не видав. Що маю, те й бігаю. Залишилося багато екіпіровки після чотирьох сезонів, що я виступав за збірну України. Куди я буду її дівати?, - запитує спортсмен в інтерв'ю Матч ТВ.

— Мені приємно повернутися в ті місця, де я майже все життя бігав. Тут все знайоме. Подобається іжевський комплекс: і траса, і ставлення. Не був тут 4-5 років. Приїхав — відчуття, що не від'їжджав.

Відео дня

Як я потрапив в Україну? Після чемпіонату Росії в Ханти-Мансійську в 2014 році, де я займав досить непогані місця — був два рази в десятці, мені сказали: «Ми тебе ні в яку команду брати не будемо. Ти за віком не проходиш». Я відповів: «Добре». І став робити подальші кроки: вийшов на зв'язок з федерацією біатлону України і почав вести з ними діалог з приводу переходу, - розповів спортсмен.

— У мене немає українських коренів, мову я не вчив. Але за цей час почав розуміти мова. Втім, у команді всі говорили російською. Проблем з цим не було. Всі, звичайно, були здивовані. Хтось відмовляв: «Навіщо? Там починається війна». Був у переході якийсь ризик. Я сам не був упевнений, що все буде на 100 відсотків гладко у зв'язку з цими подіями. Але потім приїхав в команду, почав спілкуватися з людьми і зрозумів, що тут все буде нормально. Головне — тренуйся, готуйся, показуй результат, - підкреслює Жирний.

— У нас була домовленість на олімпійський цикл. Стояла мета — потрапити на Ігри в Пхенчхан. Шкода, що не вийшло. Я намагався зробити все можливе, всю роботу виконував. Думаю, на моє потрапляння на Олімпіаду вплинула зміна тренера. У 2016-му прийшов новий наставник, з яким ми не знайшли контакт. Може, план не підійшов або ще щось. Очікував, звичайно, більшого, що прийде новий тренер, і результат буде зростати. А вийшло навпаки. Це що стосується мене. По решті ви, напевно, теж помічаєте, що хлопці не дуже прогресують, - додає спортсмен.

Когал переходив назад, з боку української федерації питань не було взагалі ніяких. Все було спокійно. Президент федерації Володимир Бринзак сказав, що ніяких перешкод для мене не буде: «Хочеш бігай за Росію, хочеш — не бігай. Справа твоє». Я повідомив, що сезон повыступаю, а далі прийму рішення, - підсумував російський біатлоніст.