Чому телефон швидко розряджається: ось кілька можливих причин і рішень / фото Ideogram

Сучасні смартфони зазвичай тримають заряд 1-2 дні, але часто трапляється так, що вони "сідають" швидше. Добре, якщо це відбувається ввечері і ви можете зарядити батарею вночі, але якщо ваш ґаджет ледве доживає до вечора – це проблема, яку потрібно вирішувати.

Проблема швидкого розряду може виникнути як у власників флагманських смартфонів, так і у користувачів бюджетних девайсів, незалежно від Android або iPhone. Насамперед потрібно з'ясувати причину швидкого розряду. Після цього можна вжити заходів щодо вирішення проблеми.

Чому телефон може швидко розряджатися

  • Деградація акумулятора. З плином часу батарея втрачає свою ємність і ефективність. Це природний процес старіння, який відбувається через хімічні реакції всередині акумулятора.

    Відео дня
  • Контролер живлення вийшов з ладу. Це може трапиться з найрізноманітніших причин, включно з впливом води і коротким замиканням. Унаслідок цього батарея може почати працювати нестабільно: швидко розряджатися або взагалі не заряджатися. Потрібно нести такий апарат до ремонту.
  • Купа додатків, що працюють у фоновому режимі. Багато додатків продовжують працювати у фоновому режимі, навіть якщо ви ними не користуєтеся. Вони можуть синхронізувати дані, надсилати сповіщення та виконувати інші завдання, які споживають енергію.
  • Застаріле програмне забезпечення. Застаріла версія Android або iOS може містити помилки та неефективні алгоритми керування живленням, що призводить до підвищеної витрати батареї. У цьому випадку потрібно оновити телефон до найактуальнішої версії.
  • Постійна виставлена максимальна яскравість екрана. Екран є одним із найбільш енерговитратних компонентів смартфона. Яскравість дисплея, час його активності та роздільна здатність екрана можуть значно впливати на витрату батареї.

  • Постійне підключення до мережі. Wi-Fi, Bluetooth, GPS і мобільні дані - все це вимагає енергії. Якщо ці функції постійно увімкнені, батарея розряджатиметься швидше.

Таким чином, причини швидкого розряду смартфона можуть бути як апаратними, так і програмними. Правильне визначення несправності – це вже половина успіху.

Також не буде зайвим перевірити стан акумулятора на телефоні. Якщо рівень тримається в районі 80%, то хвилюватися поки що нема про що – акумулятор має працювати стабільно і не розряджатися швидко. А ось якщо система показує менше, то акумулятор пора міняти. Принаймні, батарея буде набагато гірше тримати заряд, ніж на новому пристрої,

Як зробити так, щоб батарея тримала довше

Якщо з батареєю все гаразд, але смартфон все одно швидко розряджається, можливо, ви зможете розв'язати проблему самостійно, особливо якщо справа в програмних неполадках. Виділимо основні рекомендації, які можуть допомогти.

  • Зменште яскравість екрана. Регулювання яскравості може істотно подовжити час роботи смартфона. А ще краще активувати функцію автоматичної яскравості і дозволити системі самостійно вибирати оптимальні параметри.
  • Зменште роздільну здатність екрана і герцовку. Що вища роздільна здатність екрана, то більше енергії використовує GPU на відтворення зображення. Зниження роздільної здатності може істотно знизити навантаження на акумулятор, водночас якість картинки залишиться незмінною. Аналогічно рекомендується знизити частоту оновлення екрана до стандартних 60 Гц.

Деякі смартфони самі повідомляють, скільки часу можна виграти, знизивши частоту оновлення
  • Вимкніть фонові додатки і VPN. Просто перейдіть у "Налаштування", потім "Батарея". Перед вами відобразяться додатки, які навантажують акумулятор найбільше. У цьому ж меню можна обмежити їхню фонову активність. Досвід показує, що найбільше навантажують батарею сервіси Google і VPN, які постійно працюють у фоні та пропускають через себе трафік.
  • Увімкніть темний режим. OLED-екрани, що використовуються в більшості смартфонах, споживають менше енергії під час відображення темних кольорів, що дає змогу економити заряд акумулятора. А ось на IPS темна тема буде марна.

Телефон почав швидко розряджатися: як повернути улюблений гаджет до звичної роботи
  • Оптимізуйте налаштування.

  1. Вимкніть непотрібні функції: вимкніть Wi-Fi, Bluetooth і GPS, коли вони не потрібні.
  2. Повідомлення: Вимкніть сповіщення для додатків, які вам не важливі.
  3. Енергозберігаючий режим: Увімкніть його, якщо він доступний на вашому пристрої.
  • Виконайте скидання до заводських налаштувань. Цей спосіб більше для крайніх випадків, якщо всі інші способи не допомагають. Скидання до заводських налаштувань дає змогу виправити ситуацію в тому разі, якщо проблема зі швидким розрядом пов'язана з якимись програмними помилками або на смартфоні з'явився вірус. Але перш ніж виконати скидання, рекомендується зробити резервну копію важливих даних, бо цей процес видалить усі дані з пристрою.

Телефон почав швидко розряджатися: як повернути улюблений гаджет до звичної роботи

Раніше УНІАН ділився порадами, як користуватися телефоном, щоб він прослужив довше. Оновлення ПЗ – це важлива частина забезпечення оптимальної роботи телефону, але є й інші кроки, які дають змогу подовжити термін служби улюбленого гаджета.

А ще пояснювали, що означає зелена або жовта крапка на екрані телефону. Насправді, таким чином ОС піклується про вас, хоч часом ці індикатори можуть дратувати.

Вас також можуть зацікавити новини: