10 додатків, які потрібно видалити з Android прямо зараз / Ілюстрація REUTERS

У магазину застосунків Google Play існує багато плюсів в порівнянні з App Store, один з яких –максимальна відкритість для сторонніх розробників, завдяки чому там можна знайти застосунки на будь-який смак і будь-які потреби.

Однак деякі з таких програм не несуть ніякої користі, якщо взагалі не шкодять. Програми-ліхтарики, очищувачі пам'яті та китайські браузери – від цього всього краще позбутися.

Програми-ліхтарики

Здавалося б, чим може нашкодити ліхтарик на телефоні. Однак більшість сучасних смартфонів, випущених після 2015 року, й так володіє кнопкою включення спалаху, яка може спокійно виконувати роль ліхтарика, тому установка додаткової утиліти по своїй марності в самому топі.

Відео дня

Втім, варто зауважити, що такі програми не несуть особливоої шкоди. Хіба що впливають на продуктивність телефону і швидко "садять" його. Але часом вони все ж можуть красти і зливати ваші персональні дані, чим інколи й користуються хакери.

Неофіційні сканери

Популярною серед користувачів є CamScanner – програма з безліччю клонів для сканування файлів. На перший погляд вона виконує корисную функцію. Однак на ділі вона дуже сильно спамить телефон рекламою і були випадки, коли вона оформляла платну підписку без відома користувача.

Вибирайте офіційні утиліти, наприклад, Adobe Scan або Microsoft Office Left.

Програми для очищення пам'яті

Найбільш популярною серед них є RAM Booster. Вона володіє купою недоліків, зокрема, збільшуючи навантаження на процесор, тим самим змушуючи телефон гальмувати і швидше витрачати заряд батареї.

Якщо бажаєте очистити пам'ять смартфона, краще зробіть це вручну.

Програми для прослуховування музики

Деякі люди скачуювать програми для прослуховування музики, так як вбудований плеєр їх не влаштовує або вони навіть не знають про його існування. Як правило, такі програми перевантажені рекламою, займають багато місця в пам'яті смартфона і навіть можуть носити в собі віруси.

Використовуйте стрімінгові сервіси (Apple Music, Spotify) вбудований плеєр або платні програми, щоб не було в майбутньому проблем з телефоном.

Музичний плеєр / скріншот

Деинсталлятори

Видалення непотрібних програм, щоб вони не залишали сміття, здається дуже хорошою функцією. Однак спеціально завантажувати застосунки для цього абсолютно не потрібно – вони тільки займають місце в смартфоні.

Android в змозі сам видаляти встановлені користувачем програми. Якщо вам треба видалити одну з таких програм, зайдіть в налаштування смартфона і відшукайте там пункт "Застосунки".

Застосунки для роботи з файлами

ES File Explorer була досить популярною, поки не почала забиватися сміттєвим ПЗ і рекламою. Також раніше в програмі знайшли шкідливий код, через що її видалили з Google Play. Однак існує багато програм-клонів, яких також слід уникати.

Якщо хочете простоти й мінімалізму, зверніть увагу на Google Files.

Сумнівні браузери

UC Browser і Dolphin – популярні китайські браузери, які стають все більш популярними й у нас. Однак завантажувати їх вкрай не рекомендуємо. Вони можуть стежити за вами, зливаючи персональні дані, зокрема, історії відвідування в режимі інкогніто.

На смартфонах краще використовувати надійні, класичні браузери, серед яких Chrome та Opera.

UC Browser / скріншот

Фотогалереї

QuickPic – колись зручна програма-галерея, яка зі своєю популярністю обросла рекламою і сумнівним функціоналом. Та й в цілому завантажувати додаткові утиліти для зберігання фото не дуже хороша ідея, це може привести до втрати даних.  

Якщо вам не подобається вбудована галерея, використовуйте Simple Gallery, яка зарекомендувала себе як надійний і приємний у використанні застосунок.

Визначники номера

Програми на кшталт Getcontact і Truecaller дозволяють дізнаватися, як підписані незнайомі вам номери в адресних книгах інших користувачів. Теоретично це повинно захистити вас від спамерів або телефонних шахраїв.

На практиці ж такі застосунки – це величезна діра для персональних даних, які можуть зливатися тим же шахраям.

Більшість антивірусів

Антивіруси є одними з найбільш популярних застосунків, оскільки вони насамперед покликані зберегти телефон в безпеці. Насправді ж, більшість з них націлені не на захист смартфонів, а на показ реклами та збір користувальницької бази.

Користуйтеся тими антивірусами, які встигли себе зарекомендувати, наприклад, AVG, ESET або McAfee. Ну або можна просто довіритися вбудованої "Google Play Захисту".

Сек'юріті-Super Antivirus / Скріншот

Раніше УНІАН розповідав, як оновити Android на смартфоні. Незалежно від масштабів оновлення ігнорувати їх не рекомендується.

А якщо ви в пошуках нового смартфона, але не стежите активно за ринком, рекомендуємо список кращих пристроїв 2022 року за співвідношеннм "ціна-якість". Традиційно, найкраще співвідношення ціни і якості демонструє Китайський техногігант Xiaomi і її суббренд Redmi.

Вас також можуть зацікавити новини: