5 порад, як продовжити термін служби акумулятора вашого смартфона / фото ua.depositphotos.com

Однією з основних проблем, з якою стикаються власники сучасних смартфонів – це їхня батарея. У той час як дисплеї, процесори та інші компоненти практично не застарівають і легко проживуть кілька поколінь, то з акумуляторами потрібно возитися набагато частіше.

Як правила протягом двох років активного використання телефонна батарея втрачає близько 20-30% своєї місткості. Однак, щоб уповільнити процес старіння акумулятора і не міняти пристрій кожен пару років, досить дотримуватися кількох простих порад.

Не розряджайте смартфон в нуль

Намагайтеся не розряджати телефон в нуль, але і не заряджайте його до 100 відсотків. Максимум, до якого можна безпечно розряджати телефон – це 20%. Не випадково багато моделей починають сигналізувати про розряд саме нижче цього рівня.

Відео дня

Тут спрацьовує так звана "глибина розряду". Вона визначається у відсотках і еквівалента тому рівню заряду, який витрачений. Наприклад, якщо смартфон показує 20% батарейки, то глибина розряду становить 40%, 40% → 60% і т.д. тому скорочуючи глибину розряду ви збільшуєте число циклів.

Не тримайте телефон на зарядці занадто довго

Краще заряджати акумулятор частіше, але короткими сесіями – в цьому немає нічого поганого. Наприклад, не опускати заряд нижче 40-50%, а заряджати – до 70-80%. Вважається, що такий підхід може допомогти збільшити життя батареї вдвічі або навіть більше.

Батарею смартфона не потрібно заряджати до 100% / фото ua.depositphotos.com

У зв'язку з цим не рекомендується залишати смартфон на зарядці на всю ніч. Якщо інших варіантів немає, завжди можна встановити спеціальні додатки на кшталт Accu​Battery і виставити допустимий максимум заряду в 80%.

Не зловживайте високими струмами зарядки

Звучить очевидно, але чим потужніше зарядка, тим сильніше буде нагріватися акумулятор і, як наслідок, тим менше вам він прослужить. Щоб розв'язати цю проблему, рекомендується використовувати зарядний пристрій з номінальним струмом 2-3А. Що стосується потужності, то зазвичай вистачає 18 Вт.

Не перегрівайте акумулятор

Якщо ви не хочете прискорити знос акумулятора, ніколи не залишайте свій смартфон на сонці – за 10 хвилин він може легко нагрітися до 60-70 градусів. Частково це перегукується з рекомендацією вище – високі струми зарядки теж неабияк нагрівають акумулятор смартфона. 

Не користуйтеся дешевими зарядками

Якщо "не рідна" зарядка має недостатню потужність, вона може працювати занадто довго, щоб зарядити батарею, або не заряджати її взагалі. З іншого боку, зарядка занадто високої потужності може перегрівати батарею, що призведе до її швидкого зносу і втрати місткості.

Тому потрібно завжди використовувати тільки оригінальні зарядки (або якісні аналоги), що відповідають параметрам вашого пристрою.

Наслідки користування дешевими зарядками можуть бути найсумнішими / фото REUTERS

У 2023 році камери смартфонів стали набагато досконалішими. При цьому якщо виставити правильні налаштування, то можна отримувати якісні знімки навіть на бюджетній моделі. УНІАН розповідав, які налаштування на телефоні включити, щоб камера проявила себе на 100%.

Також ділилися простим лайфхаком по чищенню роз'єму зарядки смартфона. Досить часто користувачі забувають про необхідність очищення порту зарядки в своїх смартфонах, через що пристрій може заряджатися повільніше, або й зовсім перестати заряджатися.

Вас також можуть зацікавити новини: