Експерти вирішили закрити аварійний міст / фото "Информатор"

Експерти вирішили закрити аварійний міст, який є частиною об’їздної Тернополя та траси міжнародного значення.

Як повідомили УНІАН в прес-службі міської ради, таке рішення було прийнято під час засідання комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій, на якій були обговорені результати обстеження аварійного шляхопроводу на об’їзній дорозі Тернополя, так званого Гаївського мосту.

Читайте такожНа Тернопільщині замість мосту, який обвалився, через три місяці встановлять новий залізний міст (фото)

Відео дня

Засідання відбулося за участі начальника відділу інженерних споруд служби колії регіональної філії «Львівська залізниця» ПАТ «Укрзалізниця» Олександра Тіряєва, директора ТОВ «Тернопільмостобуд» Юрія Левковича, першого заступника начальника Служби автомобільних доріг у Тернопільській області Володимира Хемія, заступника начальника Тернопільського міського відділу Управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Тернопільській області Володимира Солотвінського, начальника Управління патрульної поліції в Тернопільській області Богдана Шевчука, заступника міського голови Владислава Стемковського.

Під час засідання Стемковський представив звіт обстеження шляхопроводу на вул. Об’їзній - вул. Протасовича у м. Тернополі, що здійснювалося ТОВ «Науково-виробниче підприємство «Тріада».

«Оскільки через цей шляхопровід проходять міжнародні транспортні коридори, які мають стратегічне значення і є складовою частиною державних доріг М-12 (Е50) та М-19 (Е85), щодоби цим шляхом проходить понад 27 тис. транспортних засобів, певна частина з яких – це важкі багатотоннажні вантажні автомобілі. Попри те, що рух великогабаритних транспортних засобів є заборонений на даній ділянці дороги, водії порушують правила дорожнього руху і продовжують їздити через міст», – зазначив Стемковський.

За результатами представленого на засіданні експертного обстеження шляхопроводу, отримано висновок щодо суттєвого руйнування бетону в нижній частині балок, корозії робочої арматури, обриву значної кількості попередньо напруженої арматури (струн) у балках прогону, відсутність поперечного об’єднання групи струнобетонних балок та їх нахил.

З огляду на це, зауважив Стемковський, стан конструкцій шляхопроводу вказує на високу ймовірність обвалення елементів прогонової будови, що може спричинити техногенну аварію з руйнування шляхопроводу, інженерних мереж, прокладених по ньому, залізничної колії, автомобільних та залізничних транспортних засобів. За відповідною класифікацією стан шляхопроводу визначено як «стан 5 - непрацездатний».

«У зв’язку з тим, що балки не мають каркасної основи, а містять дуже тонкі стальні струни (5 мм) та піддані корозії, це є дуже небезпечно та загрожує обвалу конструкції. Нещодавно був приклад обвалу таких балок у Тернопільській області та інших областях України, тому наша рекомендація - терміново виводити міст з експлуатації та закривати на реконструкцію, адже якщо цього не зробити, це може призвести до непоправних наслідків», – сказав директор ТОВ «Тернопільмостобуд».

У свою чергу Тіряєв підтвердив, що даний шляхопровід перебуває в аварійному стані і потребує негайного демонтажу.

«Оскільки під Гаївським мостом проходить залізнична колія, якою пересуваються як пасажирські, так і вантажні поїзди, що перевозять небезпечні хімічні речовини, це становить техногенну небезпеку. Тому ми вважаємо, що дана проблема є надзвичайно серйозною та потребує нагальних дій, а саме – перекриття руху транспорту на мості та його проведення його реконструкції», – сказав Тіряєв.

Служба автомобільних доріг теж підтримала позицію експертів.