Кращі парки Києва / фото УНІАН

Київ відомий своїм багатством парків та інших зелених зон. Великі дерева, озера з качками та іншою живністю, звивисті алеї – все це можна знайти в українській столиці, відпочити і насолодитися природою та свіжим повітрям.

Читайте також«Шастати» законно: де українцям можна відпочивати з 11 травня

Особливо приємно заглядати в парки Києва навесні, коли дерева, красиві кущі та квіти тільки розпустилися.

Відео дня

На жаль, в цьому році через карантин, пов'язаний з епідемією коронавірусу, київська влада формально заборонила гуляти парками. Але, з 12 травня в рамках ослаблення карантину їх знову відкриють для вільного відвідування.

Кращі парки Києва

Серед усіх київських парків особливо можна виділити наступні:

  • Маріїнський парк
  • Голосіївський парк
  • Парк Пуща-Водиця
  • Парк Феофанія
  • Парк Нивки
  • Парк Володимирська гірка
  • Парк Перемога
  • Хрещатий парк
  • Ботанічний сад ім. А. В. Фоміна
  • Центральний ботанічний сад ім. Гришко
  • Парк Шевченка

Звичайно, це далеко не весь перелік київських парків та скверів, адже столиця багата зеленими зонами. На жаль, не всі з них знаходяться в доглянутому стані, але цей факт не може применшувати їх значення і користь.

Парки Києва де погуляти

Читайте такожСвяткування Дня Києва скасували через коронавірус

Практично в кожному районі Києва є парки, де можна спокійно погуляти як самому, так і в компанії друзів, або з членами сім'ї.

Крім перерахованих вище, гідні уваги і три відносно молодих парки на Троєщині, парк Наталка на Оболоні, парк Партизанської слави в Дарницькому районі, парк Співоче поле, Солом'янський парк, парк Березовий гай, Сирецький парк, парк Дубки, Труханів острів, парк Муромець, Музей Пирогово і безліч інших зелених зон.

Маріїнський парк Київ

Маріїнський парк розкинувся в центрі Києва на схилах Дніпра, неподалік від станції метро Арсенальна, прямо біля будівлі Верховної Ради і Маріїнського палацу.

Парки Києва на карті: Маріїнський парк знаходиться поряд із метро Арсенальна / Google Maps

Парк був закладений у далекому 1874 році, він займає площу майже 9 гектарів. За час свого існування вона кілька разів перейменовувався, але в 1993 році йому повернули історичну назву – Маріїнський.

Маріїнський парк Київ / фото УНІАН

Парк є пам'яткою садово-паркового мистецтва місцевого значення. Затишний тінистий парк зі старими липами, кленами, каштанами. У 1900 році парк був прикрашений великим чавунним фонтаном.

Маріїнський парк / фото Depositphotos

Міський сад

Прогулюючись по Маріїнському парку в бік вулиці Хрещатик, обійшовши Верховну Раду і Маріїнський палац ми переходимо в Міський сад – зелену зону між Маріїнським та Хрещатим парками.

Міський сад також є пам'яткою садово-паркового мистецтва місцевого значення. Він був закладений в 1743 році за проектом архітектора Растреллі, який залишив про себе пам'ять в Києві у вигляді Маріїнського палацу та Андріївської церкви. Зараз на його території знаходяться пам'ятники Лесі Українці, Анні Ахматовій, Михайлу Глинці, Марії Заньковецькій, фонтан Термена, літній театр Мушля, а також стадіон «Динамо» імені Лобановського.

Міський сад знаходиться за будівлями Верховної Ради і Маріїнського палацу / фото УНІАН

На початку ХХ століття була прокладена Петрівська алея, яка фактично розділила територію Міського парку навпіл, і його частина відійшла Хрещатому парку.

Через Петрівську алею був побудований ажурний металевий Парковий міст. Зараз він відомий також як Міст закоханих, або Чортів міст.

Парковий міст через Петрівську алею / фото УНІАН

Хрещатий парк

Залишаючи Міський сад через Парковий міст ми опинимося в Хрещатому парку. Він був заснований в 1743 році як частина Царського саду (нині – Міський сад). У його нижній частині в 1882 році був побудований будинок Купецького зібрання (нині – Національна філармонія).

А раніше, у 1870-х роках, на його території були побудовані дві водонапірні башти київського водогону. Зараз у них розташований Музей води, основна експозиція якого знаходиться у приміщенні колишнього підземного резервуара чистої води.

Водонапірні башти київського водогону / фото УНІАН

Зараз у парку також знаходиться Київський академічний ляльковий театр.

Вийшовши з парку і трохи спустившись Володимирським узвозом у бік Поштової площі ми опинимося біля сходів до пам'ятника Магдебурзького права, що веде вниз до, власне даного пам'ятника, і набережної Дніпра.

А прогулюючись по Хрещатому парку в бік Арки дружби народів, ми потрапимо на новий пішохідно-велосипедний міст, який був відкритий лише рік тому. Він поєднав розділені Володимирським узвозом Хрещатий парк та парк Володимирська гірка.

Новий міст з'єднав Хрещатий парк і Володимирську гірку / фото УНІАН

Парк Володимирська гірка

Цей парк є пам'яткою садово-паркового мистецтва загальнодержавного значення.

Він розташувався на верхній і середній терасах Михайлівської гори, у верхній частині якої розташований Михайлівський золотоверхий монастир.

Парки Києва на карті: Володимирська гірка / Google Maps

Створення парку почалося у 1830-х роках. У 1853 році на схилі гори був споруджений пам'ятник князю Володимиру. З тих пір цю частину почали називати Володимирською гіркою.

Парк Володимирська гірка / фото Depositphotos

В південній частині парку розташований Український дім, а в північній – фунікулер, що з'єднує Верхнє місто і Поділ. Його будівництво проходило в 1902-1905 роках. Трохи менше, ніж за 3 хвилини він доставить вас із парку Володимирська гірка на Поштову площу – до Річкового вокзалу і набережної Дніпра. Або навпаки.

На схилі гори був споруджений пам'ятник князю Володимиру / фото Depositphotos

У чотирьох перерахованих вище парках, крім затишних тінистих алей зі старими високими деревами, вас чекають і чудові панорамні види на річку Дніпро, лівобережну частину Києва, Поділ і Труханів острів.

Голосіївський парк Київ

Голосіївський парк імені Максима Рильського розкинувся в південній частині Києва.

Парки Києва з озером: Голосіївський парк / Google Maps

Парк був закладений в 1957 році в північній частині Голосіївського лісу. Територія парку є частиною природного лісу.

Голосіївський ліс / фото Depositphotos

Природа Голосіївського парку багата ставками (є і озеро) і величезною різноманітністю рослин.

Голосіївський парк Київ / фото Depositphotos

Це чудове місце як для прогулянки на самоті, так і для відпочинку або розваг у компанії. Тут є спортивні й дитячі майданчики, атракціони.

Парк Пуща-Водиця

Парк Пуща-Водиця розкинувся в північно-західній частині Києва на площі понад 11 гектарів.

Парк є частиною Пуща-Водицького лісу / фото УНІАН

Парк є частиною великого лісового масиву – Пуща-Водицького лісу.

На території парку є облагороджені озера, утворені в руслі річки Котурка, а також пляжі. Він став улюбленим місцем для прогулянок киян.

В Пуща-Водиці на озері є пляж / фото УНІАН

З містом його з'єднує трамвайна лінія, прокладена в 1904 році. Дістатися можна на трамваї №12, кінцева якого знаходиться на Контрактовій площі.

Дістатися до Пущі-Водиці можна на трамваї по мальовничиму маршруту / фото Depositphotos

Парк Нивки

Парк є пам'яткою садово-паркового мистецтва загальнодержавного значення, розташований на території Шевченківського району біля станцій метро Нивки та Берестейська.

Парки Києва з озером: парк Нивки ділиться на західну та східну частини залізницею / Google Maps

Парк ділиться на західну та східну частини. Умовним роздільником є полотно залізниці і річка Сирець. Створений парк в 1972 році.

Парк Нивки / фото УНІАН

Раніше місцевість в районі теперішнього парку називалася «Васильчиковська дача» і була володіннями київського генерал-губернатора Іларіона Васильчикова. Потім місцевість змінювала свої неофіційні назви в залежності від зміни власників, перетворюючись на дачу Любченко або дачу Кагановича, дачу Хрущова або дачу Коротченка.

Парк Кіото Київ

Цікавий парки є не тільки на правому березі Києва, але і на лівобережній частині. Парк Кіото розташувався між станціями метро Лісова і Чернігівська уздовж вулиці Кіото.

Парки Києва на карті: парк Кіото знаходиться біля метро Лісова / Києві Google Maps

Заснований в 1972 році в честь дружніх відносин між Києвом і японським містом Кіото.

Парк приваблює жителів столиці, насамперед, знаменитою алеєю сакур, довжиною майже в кілометр. У центрі парку також знаходиться сад каменів.

Алея сакур у парку Кіото / фото УНІАН

Крім того, в парку є чудовий ставок з водоспадом, заростями ірису і дивовижними мостиками, які ведуть до острова.

Сад каменів у парку Кіото / фото УНІАН

Останні кілька років парк поступово реконструюють.

Парк Перемога

Ще один парк, який розташований на лівому березі Києва, неподалік від станції метро Дарниця. Він присвячений перемозі у Другій світовій війні.

Парки Києва з озером: парк Перемога розташований біля метро Дарниця / Google Maps

Парк Перемога був обладнаний в 1965 році, реконструйований і розширений в 2008 році. На площі понад 82 га розташовані сосновий ліс з алеями для прогулянок, декоративне озеро з дикими качками і арковими містками, льодовий каток і колесо огляду.

На території парку розташований курган Безсмертя / фото УНІАН

На території парку розташований курган Безсмертя, пам'ятник "Жінці Великої Вітчизняної війни", а також дитячі майданчики та атракціони.

Парк Перемога в Києві / фото УНІАН

Парк Феофанія

Цей парк є пам'яткою садово-паркового мистецтва державного значення, знаходиться в Голосіївському районі Києва.

Парки Києва з озером: на території Феофанії є чотири озера / Google Maps

Феофанія об'єднує прекрасну природу та сучасний ландшафтний дизайн – це великий парк із акуратними зеленими газонами, симпатичними лавочками і ажурними ліхтарями.

У парку Феофанія є чотири озера / фото УНІАН

На його території є чотири озера, обрамлені невеликою набережною.

Парк Феофанія / фото УНІАН

Ботанічні сади Києва

Ботанічний сад імені Фоміна є одним із найстаріших у Києві та Україні. Був закладений у 1839 році на пустирі, в глибоких ярах і на пагорбах неподалік від Київського університету. Зараз є науково-дослідним підрозділом Київського національного університету імені Тараса Шевченка.

Ботсад розкинувся в центрі Києва на площі 22,5 га між Червоним корпусом Університету та однойменною станцією метро, між бульваром Тараса Шевченка і вулицею Льва Толстого.

Парки Києва на карті: ботсад ім. Фоміна знаходиться прямо в центрі Києва / Google Maps

Питання про створення ботанічного саду було піднято ще в 1834 році архітектором В.І. Беретті, за проектом якого зводився Київський університет св. Володимира. Він запропонував розмістити сад на пустинній території, розташованій біля корпусу університету. Однак через відсутність коштів закладка саду була відкладена на п'ять років.

Ботсад імені Фоміна / фото УНІАН

У середині XIX століття був побудований оранжерейний комплекс для колекції тропічних і субтропічних рослин. Нині в колекціях Ботанічного саду налічується близько десяти тисяч видів, сортів і форм рослин.

Національний ботанічний сад імені Гришка є науково-дослідною установою.

Парки Києва на карті: найближча до центрального ботсаду - станція метро Дружби народів / Google Maps

Ідея створення ботанічного саду з'явилася восени 1918 року, після створення Національної Академії наук, однак фактично будівництво почалося лише у середині 1930-х рр.

Центральний ботанічний сад / фото УНІАН

Ботанічний сад входить до природно-заповідного фонду України і є об'єктом комплексної охорони і належить до земель природного та історико-культурного призначення, які охороняються як національне надбання держави.

Вхід в ботсад ім. Гришко платний / фото УНІАН

Але потрапити на його територію не так просто, як звичайний парк: ботсад оточений парканом, і вхід туди платний.

Підписуйтесь також на Телеграм-канал УНІАН.Туризм.