Росія все більше ізолюється від світу / фото ua.depositphotos.com

Російський паспорт фактично втратив свою цінність і вагу з точки зору безвізових поїздок через розв'язаної РФ війни в Україні.

Про це свідчать опубліковані 5 квітня 2022 року дані індексу паспортів світу на II квартал від компанії Henley & Partners.

"У відповідь на дії Росії Європейський союз (ЄС), США, Канада та інші країни закрили свій повітряний простір для російських авіаперевізників, ввели жорсткі заборони на поїздки для окремих російських громадян, а в багатьох випадках припинили обробку заяв на отримання візи. Російський паспорт фактично втратив свою цінність і вагу з точки зору безвізових поїздок", – йдеться у звіті.

Відео дня

Одночасно з цим, відзначають аналітики, ЄС затвердив надзвичайний план, що дозволяє громадянам України жити в будь-якій з 27 держав-членів строком до трьох років (при отриманні відповідного статусу). Низка країн скорегувала візову політику на користь власників українських паспортів.

"Згідно зі свіжими результатами індексу паспортів, Україна має безвізовий доступ до 143 країн світу – це рекордний показник для країни і 34-е місце в рейтингу. Росія при цьому займає 49-е місце і 117 безвізових напрямків в теорії", – йдеться в звіті.

При цьому в компанії впевнені, що ситуація для Росії в майбутньому буде ставати тільки гіршою.

"Оскільки цінність російського паспорта стрімко падає, а світ відкриває свої двері для українців, цілком очевидно, що паспорт і громадянство визначають життя і можуть кардинально вплинути на можливості або проблеми, з якими громадянин може зіткнутися по життю. На даний момент майже неможливо передбачити, як буде виглядати світ в тіні нової холодної війни, але останні результати індексу показують, що розрив між Росією і більшою частиною західного світу тільки збільшиться в найближчі місяці", – прокоментував голова правління групи компаній Henley & Partners Кріс Келін.

Якщо говорити в цілому про рейтинг, то на даний момент паспорта Сінгапуру і Японії вже вкотре ділять перше місце в Індексі, яке означає, що громадянам цих країн відкриті кордони 192 країн світу. Німеччина і Південна Корея ділять друге місце з безвізовим доступом в 190 країн.

Індекс паспортів Henley & Partners на II квартал 2022 року / фото ru.henleyglobal.com

Як повідомляв УНІАН, 24 лютого 2022 року Росія вторглася з війною на територію України і вже другий місяць влаштовує розправи над цивільним населенням і знищує цілі міста.

Після цього більшість країн світу, включаючи ЄС, Великобританію, США, Японію, Австралію та інші, ввели жорсткі санкції проти ЄС. У тому числі вони передбачають закриття повітряного простору для російських літаків. Також багато авіакомпаній світу припинили польоти в Росію.

Крім того, Європейська комісія закликала держави-члени ЄС негайно скасувати всі схеми отримання "золотих паспортів" (громадянство в обмін на інвестиції), а також розглянути можливість відкликання громадянства або посвідки на проживання у громадян Росії та Білорусі, причетних до військової агресії проти України, щоб уникнути обходу ними санкцій.