Визнавати український паперовий документ про вакцинацію, за словами міністра Кулеби, вже готові кілька країн / фото УНІАН

Україна домовляється з кількома країнами щодо визнання вітчизняних паперових сертифікатів про вакцинацію проти COVID-19.

Про це розповів міністр закордонних справ Дмитро Кулеба в ефірі "Сніданку з 1+1".

Він нагадав, що паперовий сертифікат про вакцинацію Кабмін затвердив минулого року, і цей документ відповідає міжнародним стандартам.

Відео дня

"Коли людина робить вакцинацію, вона має попросити, щоб їй його оформили. Це паперова історія. Але Європейський союз вирішив запровадити цифровий сертифікат чи паспорт вакцинації. Ми в Міністерстві закордонних справ об'єднали наших колег з Міністерства охорони здоров'я, Міністерства цифрової трансформації з Європейським союзом, і вони вже предметно розмовляють про те, щоб наш сертифікат цифровий було повністю синхронізовано з європейським", - сказав Кулеба.

Водночас визнавати паперовий документ, за словами міністра, вже готові кілька країн.

"Цифровий сертифікат буде синхронізовано з сертифікатом Євросоюзу. Це буде з липня. Але ми не хочемо чекати аж до липня, тому я розпочав роботу з деякими сусідніми країнами про визнання письмових сертифікатів. Ми зараз домовилися про це з Угорщиною, Молдова готова, Грузія готова. Туреччина готова укладати таку угоду", - зазначив Кулеба, додавши, що ще потрібен "певний паперовий процес документообігу".

"Паспорти вакцинації" в Україні та Європі