9 лютого патруль СММ ОБСЄ перетнув КПВВ "Гнутово" для моніторингу районів на тимчасово окупованій території України / фото УНІАН

Бойовики незаконних збройних формувань на Донбасі продовжують забороняти спостережній місії ОБСЄ проводити моніторинг та потрапляти на контрольовані ними об’єкти і території Донецької області.

Про це українська сторона Спільного центру з контролю та координації питань припинення вогню та стабілізації лінії розмежування сторін (СЦКК) повідомляє у Facebook.

"Так, зранку 9 лютого патруль СММ ОБСЄ перетнув КПВВ "Гнутове" для моніторингу районів на тимчасово окупованій території України. Однак вже о 12.45 міжнародні спостерігачі повернулися назад. Вони повідомили, що озброєні найманці російсько-окупаційних військ вкотре, без пояснення причин, відмовили членам патруля місії в допуску на тимчасово окуповану територію та проїзду через блокпост в західному напрямку біля Заїченко (Волноваський район) для вивчення обстановки в районах біля Пікуз (Волноваський район) та Саханки (Новоазовський район)", - йдеться в повідомленні.

Відео дня

Крім того, зафіксовані інші обмеження свободи пересування, заборона доступу та перешкоджання у виконанні мандата місії.

Читайте також"Все дуже сумно": жителі Луганська розповіли про життя в окупації (фото)

"На блокпостах поблизу Верхньошироківського (на північний схід від Маріуполя) та біля Горлівки (на північний схід від Донецька) озброєні окупанти збройних формувань Російської Федерації вкотре відмовили патрулям місії у проїзді, посилаючись на необхідність отримання попереднього дозволу від їхніх командирів. Також спостерігачам місії було дозволено у проїзді через контрольно-пропускний пункт поблизу Старомихайлівки, розташованого в тимчасово непідконтрольному владі України західному районі Донецької області, лише при умові їхнього супроводження автомобілем найманців збройних формувань Російської Федерації під час патрулювання СММ у цьому населеному пункті", - йдеться в повідомленні.

Українська сторона СЦКК вважає неприпустимими провокаційні дії російсько-окупаційних військ по відношенню до легітимної діяльності патрулів СММ ОБСЕ. "Свої підступні дії збройні формування Російської Федерації та їхні найманці на Донбасі намагаються приховати від міжнародних спостерігачів, забороняючи їм здійснювати моніторинг під приводом нібито відсутності "наказів від їхнього командування", чи взагалі, не пояснюючи причин відмови", - наголошує українська сторона СЦКК.

Як повідомляв УНІАН, 8 лютого на блокпосту на північному в’їзді до Новоазовська, на схід від Маріуполя, троє найманців збройних формувань РФ не дозволили патрулю СММ проїхати до центру міста й у східному напрямку до кордону з Росією. Окупанти пояснили міжнародним спостерігачам, що заборона спричинена «проведенням у тому районі комплексу спеціальних заходів». Про таку ж заборону повідомлялось у звіті місії від 4 січня.