Експерт розповів, чи може РФ відкрито напасти на Україну / фото УНІАН

Військовий експерт, полковник запасу Олег Жданов оцінив, наскільки імовірний у найближчій перспективі відкритий напад Росії на Україну та наскільки готова українська армія до подібного сценарію.

Жданов нагадав, що із середини 2015 року стан угруповання збройних сил РФ поблизу кордонів України практично не змінилося – його чисельність коливається від 80 до 85 тисяч осіб. За його словами, за п'ять років існування цього угруповання Росія змогла сформувати одну 150-у мотострілецьку дивізію та оперативний штаб 20-ї польової армії, пише "Главред".

"Подальших накопичень Росією оперативних і стратегічних запасів для проведення масштабної наступальної операції на сьогодні не фіксується. Є проблеми з укомплектованістю особовим складом частин та підрозділів ЗС РФ, що дає підстави зробити висновок про неготовність РФ до рішучих воєнних дій проти України", – пояснив експерт.

Відео дня

Читайте такожЕксперт спрогнозував, коли Путін може посилити агресію на Донбасі

Він наголосив, що в разі провокацій ЗС РФ наступального характеру на наших кордонах або на лінії розмежування настане повний пакет санкцій ООН щодо країни, яка розв'язала війну на європейському континенті.

"Військовий стан вводився в Україні з метою перенесення виборів. І тільки збіг обставин і вплив західних партнерів не дали можливість здійснити цю мету", – додав Жданов.

Що стосується модернізації ЗСУ, то бюджет Збройних сил України – це "бюджет проїдання", заявив полковник запасу: "Це – мінімальна сума, яка необхідна для утримання армії. Питання модернізації повинне розглядатися в рамках окремої державної програми. Але для цього треба створити модель Збройних сил України, яку ми хочемо мати".

За його словами, в України на сьогодні немає моделі Збройних сил, у складі яких повинен бути флот.

"У нас також немає розуміння того, який флот, в якому складі і з яким озброєнням ми хочемо створити. Коли буде модель ЗСУ, тоді й будемо обговорювати можливості військово-морського будівництва України", – зазначив Жданов.

Раніше військовий експерт Олег Жданов заявляв, що війна на сході України закінчиться тоді, коли наша країна її офіційно визнає.