Терорист Сергій Кисельов та його спільники / фото з соцмереж, RTVI

Суд у Мюнхені засудив до двох років і трьох місяців ув'язнення Сергія Кисельова – племінника російського пропагандиста Дмитра Кисельова. Сергія визнали винним у підготовці до участі до бойових дій проти України на Донбасі.

Читайте такожУ Торецьку затримали бойовика, який охороняв уламки збитого літака рейсу MH17

Як повідомляє RTVI, Кисельова-молодшого звинуватили в підготовці тяжкого злочину, що загрожує державній безпеці, і в порушенні закону про зберігання зброї. Йому загрожувало до десяти років позбавлення волі.

Відео дня

За версією слідства, в серпні 2014 року Сергій Кисельов пройшов бойову підготовку в таборі під Петербургом, де вчився користуватись автоматом та пістолетом. Обвинувачений частково визнав провину, тому обвинувачення, захист та суд домовилися, що покарання обмежиться строком у 2-2,5 роки позбавлення волі.

Захист Кисельова наполягав, що прямих доказів проходження Кисельовим бойової підготовки немає. На фотографіях з Петербурга, які фігурують у справі, не зафіксовані безпосередньо воєнізовані заняття – Кисельов лише позує там з іншими учасниками, а також отримує медаль «Імперського легіону».

Обвинувачений відмовився визнавати, що проходив бойову підготовку. На суді він стверджував, що просто чекав у Петербурзі відправки на Донбас.

При винесенні вироку суддя визнав, що точно довести проходження обвинуваченим бойової підготовки не вдалося, хоча багато що говорить на користь цього. Суд також врахував, що у Кисельова немає судимості.

При винесенні вироку з нього зняли звинувачення в порушенні закону про контроль над зброєю, тому що, за словами судді, це все одно сильно б не вплинуло на сукупність покарання.

Зазначається, що справу проти Сергія Кисельова завели після інтерв'ю його відомого дядька, яке вийшло навесні 2016 року. У ньому Дмитро Кисельов згадав, що його племінник поїхав на війну в Україну, і брав участь у боях «десь під Горлівкою».

Навесні 2018 року поліція отримала європейський ордер на його арешт. Сергія Кисельова затримали в Болгарії і відправили в Німеччину.

В рамках даного судового процесу, який вела баварська прокуратура, розглядалася лише підготовка Кисельова до участі в бойових діях на сході України. Якщо його звинуватять в участі безпосередньо в бойових діях, то справу буде вести вже федеральна прокуратура.

Сергій Кисельов у своїх свідченнях вже визнав, що був на Донбасі, але стверджує, що «нікого не вбивав».

Нагадаємо, згідно з даними німецької прокуратури, громадянин Німеччини російського походження Сергій Кисельов приєднався до групи російських націоналістів під назвою «Імперський легіон» у серпні 2014 року.

В спеціальному таборі його навчили користуватися вогнепальною зброєю, після чого в складі загону російських націоналістів він відправився на війну проти України. Прокуратура Німеччини звинувачує чоловіка в "підготовці до насильства, яке шкодить державі". За таке порушення у ФРН карають навіть у тому випадку, якщо воно було вчинено проти іншої країни.

Зазначається, що Кисельов-молодший провів в рядах бойовиків на Донбасі чотири місяці.