Найбільшому ризику піддається мирне населення / фото УНІАН

Управління Верховного комісара ООН у справах біженців закликало активізувати зусилля для вирішення проблеми мін і снарядів, що не розірвалися на сході України.

Як зазначила у ході брифінгу, що відбувся в Женеві, прес-секретар УВБК ООН Шабіа Манту, ця територія є однією з найбільш замінованих територій у світі, передає Голос Америки.

За даними українського уряду, в результаті російської агресії понад 1,3 мільйона людей були вимушені залишити свої будинки.

Відео дня

Через двадцять років після прийняття Конвенції про заборону протипіхотних мін, також відомої як Оттавська конвенція, і напередодні Міжнародного дня просвіти з питань мінної небезпеки та допомоги в діяльності, пов'язаної з розмінуванням, який відзначається 4 квітня, УВКБ ООН прагне привернути увагу до величезної загрози, яку становлять собою міни, вибухові залишки війни і саморобні вибухові пристрої в Україні.

Читайте такожСапери знешкодили "розтяжку" під час ремонту пошкоджених бойовиками ліній електропередач на Луганщині - СЦКК

Організація відзначає гостру потребу в активізації зусиль уряду, гуманітарних організацій і всіх сторін конфлікту в сфері розмінування в Україні. Згідно зі щорічною доповіддю по замінованих територіях, Україна займає третє місце в світі за кількістю загиблих в результаті підриву на мінах, поступаючись лише Афганістану і Сирії.

Як і в інших регіонах світу, найбільшому ризику піддається мирне населення. Міни не тільки представляють серйозну загрозу для тих, хто змушений залишити свої будинки, але і заважають вимушеним переселенцям повернутися додому.

На сході України пов'язана з мінами загроза зачіпає понад два мільйони людей, обмежуючи їх свободу пересувань і представляючи велику небезпеку для мирних жителів, які перетинають лінію фронту.

Крім того, наявність мін або снарядів, що не розірвалися ускладнює ремонт важливої інфраструктури, яка постраждала при обстрілі, а також водонапірних станцій, які забезпечують водою тисячі людей у східній Україні. Міни також заважають людям займатися сільським господарством і обмежують доступ в школи та медичні установи.

За оцінками української влади, замінованими залишається близько 7000 квадратних кілометрів в Донецькій і Луганській областях, проте точні показники невідомі. Ситуація в районах, які контролюють бойовики, розглядається як особливо небезпечна.

Влада України прийняли закон про розмінування, який набрав чинності 25 січня, а також встановила стандарти протимінної діяльності для організацій, що займаються розмінуванням, на основі найбільш ефективних міжнародних практик. Тепер необхідно фінансування для реалізації цих положень.

УВКБ ООН підкреслює важливість активізації допомоги жертвам мін, відповідно до політики ООН в цій області, яка передбачає збір даних, надання медичної допомоги та інші заходи реабілітації, включаючи психологічну допомогу. Зараз український закон про розмінування гарантує фінансову допомогу людям старше 18 років.

В якості превентивної міри всіх дітей і дорослих у східній Україні необхідно навчити розпізнавати міни та вибухонебезпечні залишки війни, щоб мінімізувати ризики.

Гуманітарні організації, які беруть участь у протимінних зусиллях в Україні, почали набирати і навчати жінок-саперів. Багато хто з них родом із замінованих населених пунктів і прагнуть працювати на благо рідних громад.