Спостерігачі ОБСЄ заявляють про збільшення порушень режиму тиші на Донбасі \ фото УНІАН

Спостерігачі Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ заявляють про збільшення порушень режиму припинення вогню на Донбасі.

Читайте такожОкупанти "їдуть" додому: ОБСЄ помітила похоронний автобус, що їхав від бойовиків до РФ

Про це йдеться у тижневому звіті місії, опублікованому сьогодні на сайті ОБСЄ. "Упродовж останніх двох тижнів СММ зафіксувала збільшення кількості порушень режиму припинення вогню на сході України, якщо порівнювати з періодом великодніх свят (православного Великодня), коли було зафіксовано відносно низький рівень насильства. У період із 6 до 19 травня спостерігачі щотижня фіксували близько 7 тисяч порушень режиму припинення вогню (до цього за тиждень було зафіксовано приблизно 4 тис. порушень)", - йдеться у звіті.

Відео дня

Протягом другого тижня травня місія зафіксувала значне збільшення кількості застосування озброєння, яке мало бути відведене відповідно до Мінських угод (близько 1 тис. випадків).

Загалом у період із 6 до 19 травня спостерігачі зафіксували 277 одиниць озброєння, розміщених із порушенням узгоджених ліній відведення (з яких 216 — у непідконтрольних урядові районах)", - заявили в СММ.

Крім того, об'єкти цивільної інфраструктури продовжували зазнавати пошкоджень внаслідок обстрілів зі стрілецької зброї та важкого озброєння. Зокрема, члени патруля місії бачили свіжі пошкодження будівель двох шкіл у Троїцькому й у Золотому-5 (Михайлівці), що виникли внаслідок стрілянини. У Троїцькому спостерігачів повідомили, що на момент стрілянини учні перебували у школі. У період із грудня 2018 року школа в Золотому зазнавала пошкоджень 9 разів.

Також продовжувалися обстріли в районі Донецької фільтрувальної станції, що забезпечує питною водою близько 380 тис. осіб з обох боків лінії зіткнення.

Водночас сказано, що місія підтвердила інформацію про двох жертв серед цивільного населення. Таким чином, загальна кількість жертв, зафіксованих СММ у 2019 році, становить 35 осіб (6 загиблих і 29 поранених). В одному з випадків чоловік помер внаслідок вибуху металевого предмета, який знайшов на околицях Великої Новосілки.

"У непідконтрольних урядові районах Донецької області члени патрулів місії продовжували спостерігати, як люди подавали заяви на отримання паспортів Російської Федерації. За спостереженнями СММ, аналогічна ситуація склалася і в Луганській області", - наголошується у звіті.