Кучма ознайомився з процесом розведення сил / фото facebook/darka.olifer

Керівник української делегації в Тристоронній контактній групі з урегулювання ситуації на Донбасі Леонід Кучма ознайомився з процесом розведення сил в районі Станиці Луганської.

Читайте такожПолторак прокоментував ініціативу Кучми щодо Донбасу

Як повідомила у Facebook прес-секретар представника України у групі, екс-президента Леоніда Кучми Дарка Оліфер, він відвідав з робочою поїздкою Луганську область.

Відео дня

Прес-секретар повідомила, що головна мета візиту - побачити стан справ безпосередньо на лінії зіткнення в районі Станиці Луганської, де, відповідно до Рамкового рішення ТКГ, має бути завершено розведення сил та засобів.

"Хочу ще раз наголосити, аби у вас не було неправильної думки: я тільки уповноважений президента в Тристоронній контактній групі в Мінську. Так що я не приїхав сюди вирішувати питання за Кабінет міністрів чи, не дай Бог, за президента. Тому моє завдання - подивитись, як ті рішення, які, в тому числі по розведенню сил, виконуються", - наголосив Кучма.

Командувач операції Об'єднаних сил, генерал-лейтенант Олександр Сирський доповів щодо ситуації в зоні ООС та дій Збройних сил України в районі Станиці Луганської в контексті імплементації Рамкового рішення ТКГ.

"Варто зазначити, що у відповідності до Рамкового рішення протилежна сторона повинна відійти за лінію, визначену Меморандумом від 19 вересня 2014 року. Це означає, що вони, в тому числі, повинні прибрати укріпну споруду, яка зараз знаходиться поблизу української частини КПВВ "Станиця Луганська". У 2016 році НЗФ ОРЛО захопили цю територію всупереч Мінським домовленостям", - написала Оліфер.

Крім того, Кучма детально спілкувався з українськими військовими, які несуть службу в зоні ООС, говорив з прикордонниками, які працюють на КПВВ, та з місцевими жителями і місцевою владою. Він поінформував, що відповідно до рішення президента, на початку наступного тижня до Станиці Луганської приїде спеціальна урядова комісія, яка має визначити перелік соціально-економічних проблем цієї прифронтової території та окреслити шляхи їх вирішення.

"Твердо наголошую: Україна йтиме до миру, не втрачаючи жодного зі своїх національних інтересів. Збереження життів кожного українського воїна і кожного мирного мешканця прифронтових територій - один з найбільших і найприорітетніших національних інтересів. Так само, як і наша територіальна цілісність", - зазначив Кучма.

Як повідомляв УНІАН, 26 червня відбувся перший етап розведення сил і засобів з боку українських військових на ділянці № 1 "Станиця Луганська". У штабі операції Об'єднаних сил запевнили, що процес розведення сил і засобів у районі Станиці Луганської на лінії розмежування не послабляє оборонні можливості Збройних сил України. Також у штабі заявили, що українські підрозділи покращили становище і зайняли вигідні рубежі після розведення сил у районі Станиці Луганської.

27 червня російські окупанти завершили перший етап відведення своїх підрозділів у районі Станиці Луганській від лінії розмежування.

Довідка УНІАН. 21 вересня 2016 року в Мінську було підписано Рамкове рішення Тристоронньої контактної групи із врегулювання ситуації на Донбасі про розведення сил і засобів на лінії розмежування. Документом передбачено розведення сил і засобів у Золотому, Петрівському і Станиці Луганській.

1 жовтня 2016 року розведення сил відбулося в Золотому, 7 жовтня того ж року – у Петрівському.