Нове розведення сил зірвано / facebook.com/pg/mva.gov.ua

У Кремлі відмовилися дати гарантії відведення військ російських бойовиків в районі Петровського і Золотого, пояснивши це тим, що РФ не є «стороною конфлікту», а тільки може чинити на них «вплив».

Про це журналістам сказав прес-секретар президента Росії Дмитро Пєсков, відповідаючи на запитання власного кореспондента УНІАН у РФ, чи може Кремль дати гарантії відведення військ незаконних збройних формувань на Донбасі від Петровського і Золотого, що має відкрити можливість для зустрічі глав країн «нормандського формату».

«Ви знаєте, що Москва поряд з Берліном і Парижем є гарантом Мінського плану дій і, як і всі країни, ми зацікавлені, щоб усі заходи, які були заплановані свого часу і покладені на папір, під яким стоять підписи чотирьох (глав держав «нормандського формату» - УНІАН), щоб всі ці заходи виконувались», - сказав Пєсков.

Відео дня

Читайте такожНове розведення сил на Донбасі зірвано

На уточнювальне запитання УНІАН, чи означає це, що в даному конкретному випадку Кремль не може дати відповідних гарантій, він підкреслив: «Ми з вами говоримо про врегулювання внутрішньоукраїнського конфлікту. Ви знаєте, що Кремль безумовно має певний вплив на «республіки Донбасу», але ви знаєте, що «республіки Донбасу» в даному випадку - це самостійний суб'єкт врегулювання цього конфлікту».

«Кремль не є стороною цього конфлікту», - підкреслив Пєсков.

Як повідомляв УНІАН, 1 жовтня президент України Володимир Зеленський заявив, що на засіданні Тристоронньої контактної групи з врегулювання ситуації на Донбасі в Мінську домовилися про початок розведення військ в Петровському і Золотому.

Розведення мало розпочатися 7 жовтня за умови дотримання протягом семи днів режиму тиші, проте бойовики продовжували обстріл.

Сьогодні очільник МЗС України Вадим Пристайко заявив, що розведення сил у районі населених пунктів Петрівське і Золоте відкладається через обстріли контрольованими Росією бойовиками.

6 жовтня представник Росії при ОБСЄ Олександр Лукашевич заявив, що перспектива саміту в «нормандському форматі» проясниться після підтвердження СММ ОБСЄ розведення сил у Петровському і Золотому.

Він додав, що також перед самітом Україна «має здійснити імплементацію формули Штайнмаєра до законодавства».