Ілюстрація / REUTERS

В ООН вкотре закликають Росію припинити примусовий призов кримчан на військову службу.

Про це повідомляє прес-служба Моніторингової місії ООН з прав людини в Україні.

«У 2019 році Російська Федерація як окупаційна держава в Криму, що визнано резолюціями Генеральної асамблеї ООН, продовжила кампанію з призову жителів Криму до своїх збройних сил. Це є порушенням її зобов'язань окупаційної держави», - йдеться в повідомленні.

Відео дня

Читайте такожВ ООН закликають світ виділити гуманітарним організаціям 158 мільйонів доларів для допомоги Донбасу

В ООН заявляють, що російський судовий реєстр містить інформацію про 25 проваджень за ухилення від призову, відкритих у 2019 році. Засуджених оштрафували в кримінальному порядку на суми в еквіваленті від 243 до 810 доларів США.

Перша справа про ухилення від призову на військову службу в Криму стала відома у 2017 році. З того часу Моніторингова місія ООН ідентифікувала щонайменше 68 кримінальних проваджень за ухилення, і серед цих проваджень було оприлюднено щонайменше 32 обвинувальні вироки.

«Російська Федерація як окупаційна держава в Криму повинна припинити примусовий призов до своїх Збройних сил та покласти край притягненню до кримінальної відповідальності жителів Криму за ухилення від призову на військову службу», - наголошують в ООН.

Довідка УНІАН. Росія окупувала український Крим, ввівши на територію півострова військових і організувавши в березні 2014 року псевдореферендум про його самовизначення. Самопроголошена кримська влада заявила, що 96,77% жителів півострова висловилися за приєднання Криму до РФ.

18 березня 2014 року в Кремлі було підписано так званий «договір» про прийняття до складу РФ Криму і Севастополя.

Країни Заходу не визнали анексію Криму і запровадили санкції проти Росії.

Верховна Рада України офіційно оголосила початком тимчасової окупації Криму 20 лютого 2014 року.