Стяг оцінили в 300 грн і дали максимальне з передбачених статтею покарання, йдеться в сюжеті ТСН.

Лаврик розповідає, що прапор висів на зігнутій трубі на в'їзді в село Бандишівку – брудний і пом'ятий, немов ганчірка. "Кіборг" каже, що зняв його, бо на власні очі бачив, як у Донецькому аеропорту хлопці вмирають за прапор.

"Якось усередині все перевернулося, коли побачив. Я його і забрав. Прапор України не повинен у такому стані знаходитися. Якщо він пошарпаний, брудний – значить, він їм не потрібен. Я його забрав додому, почистив, виправ і залишив у себе", - розповів він.

Відео дня

Наступного дня сільський голова заявив про крадіжку на суму, що підпадає під статтю. "Голова сільської ради надав на довідку про те, що державний прапор перебував на балансі і коштував 300 гривень", - розповів начальник Могилів-Подільського відділу поліції Валерій Жучковський.

Читайте також"Було видно прапор чеченців": ЗСУ відвоювали частину території під Маріуполем (відео)

Суд ухвалив покарати АТОшника трьома роками позбавлення волі, хоча адвокати доводили, що прапор насправді дешевший і під статтю не підпадає. "Закупили такий самий прапор, який коштує 65 гривень, а не 300. Але це невигідно було правоохоронним органам: якщо 65, тоді не буде кримінальної відповідальності. То вони вирішили оцінити в 300 гривень", - каже адвокат Олександр Гардецький. 

До послуг юриста "кіборг" вдався лише після того, як почув безглуздий вирок і зрозумів потребу в апеляції. Під час роботи адвокат з'ясував чимало цікавого, зокрема й те, що насправді прапор за нібито 300 грн на балансі сільради не перебував. "Виходить, обманув. Зараз проведемо перевірку спільно з прокуратурою і дамо принципову оцінку діям посадовця", - заявив керівник місцевої поліції Валерій Жучковський. Однак тепер уже й сам сілький голова запевняє, що заяву в поліцію не писав. "Я в усній формі в телефонному режимі сказав – і все", - говорить сільський голова с. Бандишівка Микола Антонюк.

Роботу поліції та прокуратури обіцяють оцінити за підсумками службових розслідувань. "Ми перед ним вибачилися за дії своїх підлеглих. Я особисто був у Лаврика дома. Ми ситуацію виправимо, слідчі, які дійсно не провели, як потрібно, перевірку у цьому кримінальному провадженні, будуть покарані", - пообіцяв Жучковський.

"Якщо буде провина, крім того, посадових осіб поліції і прокуратури, ми їх також покараємо. Ніхто оце залишати так не буде", - переконує керівник Могилів-Подільської місцевої прокуратури Олег Путря.