REUTERS

Найманці російської приватної військової компанії (ПВК) Вагнера ліквідували опозиційних ватажків бойовиків на Донбасі. Як передає кореспондент УНІАН, про це повідомив голова Служби безпеки України Василь Грицак сьогодні на брифінгу в Києві.

Читайте такожГрицак озвучив операції та втрати найманців "групи Вагнера" на Донбасі

За його словами, учасники приватної військової компанії Вагнера здійснювали диверсійні та провокаційні дії проти сил АТО на лінії розмежування, 36 найманців було ліквідовано.

Відео дня

"Силова підтримка Теслярської - це те, чим вони займалися на початковому етапі", - зазначив Грицак.

"Ліквідація опозиційних ватажків і бойовиків незаконних збройних формувань, примусова реорганізація козацьких та інших формувань. У нас дуже багато документів з цього приводу, звіти, вони говорять про те, як вони роззброюють банди, як вони зачищали й Олександра Біднова, він же "Бетмен", "Фому", "Узгір'я" і інших", - додав голова СБУ.

Як повідомляв УНІАН, сьогодні Грицак заявив, що СБУ встановила причетність російської приватної військової компанії Вагнера до участі у збройних конфліктах на Донбасі і в Сирії.

"На сьогоднішній день нами встановлені 1587 осіб - членів ПВК Вагнера, в загальному кількісний склад, те, що ми бачимо зараз, - близько 5 тисяч осіб. Географія застосування - Україна, це ОРДЛО червень 2014 - серпень 2015, потім Сирія - 15 серпня 2015 - міста Хомс, Хама, Латакія, Дамаск, Пальміра", - зазначив голова СБУ.

Тренувальна база цієї російської приватної військової компанії розташована в Краснодарському краї РФ.

За словами Грицака, "цей проект російських спецслужб дозволяє кремлівським політикам впевнено говорити на публіку і міжнародному співтовариству фрази: "Їх (російських військових - УНІАН) там немає" або "Ми їх туди не посилали".