Українських в'язнів з Херсона незаконно вивозили до РФ / колаж УНІАН, фото ua.depositphotos.com, REUTERS

Журналісти поспілкувалися з деякими колишніми в’язнями з Херсонщини, яких під час російської окупації незаконно вивезли до РФ, але потім їм пощастило повернутися до України. Матеріал опублікувало "Радіо Свобода".

За словами одного із колишні бранців, з херсонської виправної колонії №90 його вивезли разом із 293 особами. Одних помістили до місць несвободи у Краснодарському краї, інших до інших регіонів Росії. Окупанти заявили українським в’язням, що вони автоматично стали громадянами РФ, за яку треба воювати.

Відео дня

"Я таких не знаю, щоб хтось погодився. Усі додому хотіли, тут дім наш – в Україні, ми тут живемо, ми українці. Там не любили тих, хто з проукраїнською позицією. Ось я такий, мене не любили. Потім там через якийсь час, через три місяці, вони просто дали мені вже спокій. Ну, тому що зрозуміли, що все - не поміняти нас. Постійно смикали в оперчастину. Спочатку самі провокували мене, а потім тягли", – розповів чоловік.

За його словами, українським в’язням казали, що їх вивозять, бо "рятують від війни". 

 "Оперчастина там провокувала нас, вони кричали нам, що раді були б нас згноїти, але ми були під контролем ФСБ. Ось саме українці були під контролем ФСБ. Тому вони кажуть, що у них руки були звʼязані, так би вони із задоволенням загнали у ями нас", – каже українець.

Він розповів, що з Краснодарського краю його перевезли до Криму і почали знову судити для перерахування терміну відповідно до російського окупаційного законодавства. Українець відмовився від цієї процедури, та сказав, що хоче, щоб його судили в Україні. Він уточнює, що відсидів за злочин, який скоїв в Україні, повний строк, а у РФ йому хотіли ще продовжити термін за гратами.

"Потім мені "відкатали" ДНК, пальці, сфотографували в оперчастині і потім вивезли на автостанцію, сказали нам прощавайте, 1287 рублів дали, живіть, робіть що хочете, добирайтеся додому, як хочете. Ну, і все, я сів на автостанції, взявся за голову. Що робити? 1287 рублів – це взагалі не гроші", – розповів він.

Але через рідних інших вʼязнів він звʼязався з волонтерами, які допомогли йому виїхати з РФ через Білгород, а звідти потрапити до Сумської області.

Ще один колишній ув’язнений з Херсонщини Володимир Мацко розповів, що у російських колоніях українців сильно б’ють.

"Там спротив роблять особливо наші АТОшники. Вони кричать: "Слава Україні!". Після цього їх закривають в карцери, і вони там сидять по пів року. ФСБшники приїжджають туди, але ніхто не здається з наших. Були два наші АТОшники, які намагалися втекти вночі. Їх спіймали. Кажуть, що їх двох розстріляли, бо у нас замовляли дві труни. На колонію № 90", – розповів Мацко. Він каже, що був учасником бойових дій у 2015 році та зараз теж збирається долучитися до лав ЗСУ.

За словами виконавчого директора правозахисної організації UnMode Айдани Федосік, з Херсонщини вивезли біля 2,5 тис. в’язнів.

"Їх вивозили автозаками, "Камазами". По 50 осіб, набивали як оселедців у бочку, і погнали їх через Крим. Дві зупинки було по дорозі – Сімферополь та Керч. Це ми дізналися від самих хлопців, коли вони змогли виїхати з Росії", – розповіла вона.

Під час етапування до російських колоній всі українські в’язні пройшли через катування, їх масово били - немає жодної людини, яку б не покалічили. Людям ламали кістки, катують, принижують, за те, що вони українці, якщо мають патріотичні наколки. Окупанти у в’язнів шукали нацистську символіку, просто якусь символіку, символіку "Азова", якщо щось схоже знаходили, били до непритомності. Наприклад, один потерпілий розповів правозахисникам, як прямо з ним у камері застрелили людину, а потім його змусили змивати кров зі стін. 

"Це окреме страшне "кіно". Ми фіксуємо факт вбивства під час цього етапування примусового", – розповіла Федосік.

За її словами, організації через Грузію вдалося вивезти 78 колишніх в’язнів. 

Як Росія вчинила з українськими в'язнями в Херсоні

В жовтні минулого року стало відомо, що окупанти, які на той час вже готувалися до відступу з Херсона, під виглядом евакуації вивезли частину в'язнів місцевих колоній. Йдеться не лише про тих, кого незаконно заарештували самі окупанти, але й про злочинців, які були засуджені українським судом та відправлені до колоній ще до повномасштабного вторгнення.

Безпосередньо перед втечею з Херсона загарбники випустили з колоній тих в'язнів, яких не встигли вивезти до Росії.

Вас також можуть зацікавити новини: