Бійці на фронті виснажені, але їх нікому замінити, навіть на час короткої відпустки / фото facebook.com/GeneralStaff.ua

Нова мобілізація потрібна, оскільки необхідна ротація на фронті – адже багато хто воює вже по два роки фактично без відпустки. Про це розповіли NV бійці 43-ї окремої механізованої бригади ЗСУ, які вюють на одному з найгарячіших напрямків – під Куп'янськом.

"Добровольців майже не залишилося. Можна сказати, що зовсім немає останнім часом. Я чув, що і навчальні центри зараз стоять порожні. Так, ми не піхота, у нас немає таких втрат, але все одно - позиції обстрілюють, контрбатарейна боротьба ворога, КАБи по наших позиціях у відносному тилу. І виснаження особового складу дуже відчувається", - зазначає командир взводу з позивним Юрист.

Але ж неможливо просто поставити бойові дії "на паузу", зазначає він.

Відео дня

"Так, ми зараз вийдемо "на нуль" і покричимо ворогам: "Гей, хлопці, давайте тайм-аут на кілька днів. Додому дуже хочеться!", - жартує боєць.

Інший з бійців - командир з позивним Кум, який служить з 24 лютого 2022 року, розповів, що за весь час отримав 12 днів відпочинку.

"Звичайно хотілося б відпочивати. Мотивація у всіх є, мова не про те. Але все ж два роки майже без вихідних - це важко для будь-кого. Однак станом на зараз просто нікому нас замінювати, навіть на час коротких відпусток", - говорить він.

Юрист зазначає, що всі очікують змін після прийняття закону про мобілізацію. За його словами, нормально навчити людину військовій справі можна за три місяці.

"Але навіть якщо закон ухвалять завтра, то перші значні потоки людей будуть не раніше кінця весни. Плюс навчання. Тобто значні зміни тут, "на землі", ми відчуємо через рік. Ну добре, може, через вісім місяців. Це не те щоб дуже скоро", - зазначив він.

Мобілізація в Україні

Президент Володимир Зеленський заявив, що мобілізація в Україні необхідна, в першу чергу, для того, щоб була справедливість: щоб люди, які з першого дня перебувають на війні проти РФ, могли відпочити. Воїни, які були на фронті в найпотужніші і складні часи, заслуговують справедливості, - на те, щоб їх хтось замінив, 

Керівник Головного управління розвідки українського Міноборони Кирило Буданов пізніше заявив, що неможливо навіть уявити собі, що наша держава зможе обійтися без мобілізаційних заходів. Він підкреслив, що нестача особового складу в лавах військ України відчутна.

Вас також можуть зацікавити новини: