Сергій Грабський оцінив обстановку на різних ділянках Східного фронту / фото 93 ОМБр Холодний Яр

Російські окупаційні війська активізувалися на кількох ділянках на фронті. Зокрема, ворог намагається прорватися в бік населеного пункту Купʼянськ-Вузловий на Харківщині, заявив військовий експерт Сергій Грабський.

"Противник паралельно з веденням активних бойових дій у районі Синьківки намагається прорватися у напрямку до Куп’янська-Вузлового, інтенсифікував свої бойові дії в районі Крохмальне – Табаївка, тобто там, де вони перетнули трасу. І в принципі тут спостерігається спроба прориву в напрямку Загризового й Богуславки, тобто вихід уже на берег річки Оскіл. Пройти це буде складно, але такий напрямок є очевидним для противника, і вони продовжують активні дії", – пояснив він в ефірі телеканалу FREEДОМ.

Водночас на Сватівському напрямку фіксується ворожа активність у напрямку на Торське (Донецька область), а також у районі Серебрянського лісу (Луганська область). Значно активізувалися окупанти і в районі Сіверського виступу. За словами експерта, це може свідчити про те, що росіяни шукають проломи в українській обороні, через які намагатимуться здійснювати наступальні дії. 

Відео дня

"Дуже тривожною і напруженою залишається ситуація в районі Соледара, Соледарського виступу, де противник активно атакує в районі Бахмута, намагаючись відкинути наші війська від Кліщіївки, від Андріївки, відтісняючи їх від траси. Таким чином, ми бачимо досить серйозну, активну роботу саме на Східному напрямку", – додав Грабський. 

Крім того, не припиняються бої в Авдіївці Донецької області. Там окупанти намагаються прорвати оборону українських військових. Експерт зауважив, що ворог має локальне просування в районі Степового і зосереджує велику кількість військ на Південному напрямку, "намагаючись вклинитися в південний фланг українського угруповання, та веде відчайдушні бойові дії".

"Українські Сили оборони контратакують, тому бойові дії в районі Авдіївки мають дуже напружений характер, пов’язаний із високою інтенсивністю, що веде до серйозних втрат. І потрібно розуміти, що ці серйозні втрати стосуються як російської сторони, так і української. Але боротьба триває, й доцільність оборони в цьому районі визначається тією кількістю бойової техніки та особового складу, який знищується", – констатував він, зазначивши, що ситуація там найближчими днями залишатиметься дуже складною. 

Війна в Україні: важливі новини

Начальник служби зв'язків із громадськістю командування Сухопутних військ ЗСУ, підполковник Володимир Фітьо запевнив, що загрози нового наступу окупантів на Харків наразі немає. За його словами, для цього росіянам потрібно провести низку заходів, яка точно не залишиться поза увагою української розвідки. 

Водночас російські війська намагаються оточити ЗСУ з півночі Куп'янська, там тривають інтенсивні бої. Військовослужбовець та голова Ради резервістів Сухопутних військ ЗСУ Іван Тимочко розповів, що це пов'язано з тим, що росіяни намагаються пройти на Часів Яр, на сторону Оскільського водосховища.

Вас також можуть зацікавити новини: