Експерт оцінив ситуацію довкола Бахмута / фото instagram.com/libkos

Ситуація в Бахмуті Донецької області динамічна і непроста. Цей населений пункт має більше політичне, ніж стратегічне значення для російських окупантів і коли їх вибʼють з міста, яке пропаганда РФ декілька місяців робила чи не другим Києвом за значимістю, у росіян виникнуть запитання.

"Втрата цього міста російськими окупаційними військами призведе до досить очевидного питання серед громадян РФ: "А до чого ми 8 місяців штурмували це місто, поклали там величезну кількість особового складу?". Щонайменше 20 тисяч "вагнерівців", а яка кількість російських мотострільців, танкістів, артилеристів, десантників і морських піхотинців там залишилася навічно – одному лише богу відомо. І тут раптом у межах контрнаступу українська армія відбиває цей населений пункт, бере під контроль і, я думаю, це призведе до досить складного сприйняття в російському суспільстві", – пояснив свою точку зору в ефірі телеканалу FREEДОМ військовий оглядач, екс-речник Генштабу ЗСУ Владислав Селезньов.

На його думку, саме через це російські загарбники так завзято намагаються зберегти свої оборонні рубежі і позиції в районі Бахмута. Проте, наголосив він, успіху ворог не має, адже українські захисники діють максимально раціонально.

Відео дня

"Ми не проводимо лобові атаки, так звані "м’ясні" штурми, ми обходимо з півночі та півдня по флангах цей населений пункт. Нині ми контролюємо всі висоти навколо цього міста, що нам дає певну фору – ми бачимо, як переміщується ворог, і можемо давати чіткі цілевказівки для наших артилеристів", – зауважив оглядач.

Селезньов додав, що 90% ворожих втрат в тому районі є результатом бойової роботи українських артилеристів і ракетників. Обстановка в районі Бахмута динамічна і непроста, бо ворог зосередив там величезні резерви, "але тенденція вельми і вельми вражаюча, і очевидно, що немає в росіян шансів кардинально змінити ситуацію, навіть якщо вони задіють дедалі нові й нові сили та засоби на цій ділянці фронту".

Війна в Україні: ситуація в районі Бахмута

Вже декілька тижнів українські військові ведуть контрнаступальні дії на Бахмутському напрямку. В понеділок, 24 липня, заступниця міністра оборони України Ганна Маляр повідомила, що Сили оборони просунулися під Бахмутом. Зокрема, за час цієї операції було звільнено 35 кв. км території на цьому напрямку.

Трохи раніше ситуацію довкола міста-фортеці на Донеччині оцінили аналітики американського Інституту вивчення війни. Так, на кадрах з геолокацією було видно, що українські захисники просувалися по трасі E40 Бахмут-Слов'янськ – в 11 кілометрах від Бахмута.

Вас також можуть зацікавити новини: