Збільшення американської допомоги Україні цього року залишається під питанням / фото president.gov.ua

Збільшення американської допомоги Україні цього року висить на волосині, оскільки Дональд Трамп намагається знищити угоду в Конгресі, яка б пов'язувала збільшення фінансування Києва з посиленням контролю над імміграцією. Про це йдеться у матеріалі Financial Times.

Видання нагадує, що упродовж кількох тижнів переговорники в Сенаті намагалися виробити двопартійну угоду про посилення заходів на південному кордоні з Мексикою, яку республіканці вимагали в обмін на підтримку збільшення допомоги Україні у сфері безпеки.

"Проте Трамп, який хоче зробити імміграційне питання центральним у президентських перегонах 2024 року, виступив проти компромісної угоди. Його домінування на республіканських праймеріз цього року також посилило його вплив на партію, що ускладнює ухвалення компромісу законодавцями", - пише ЗМІ.

Такі ж думки панують і в середовищі демократів.

"Я не думаю, що найближчим часом буде надано будь-яку додаткову допомогу, враховуючи хаос усередині Республіканської партії", - заявив колишній старший помічник демократів у Сенаті Джим Менлі.

Водночас сенатор-демократ Кріс Мерфі з Коннектикуту та сенатор-республіканець з Оклахоми Джеймс Ленкфорд, які очолювали переговори, не залишили своїх зусиль. Лідер більшості в Сенаті Чак Шумер заявив, що вони продовжать роботу з досягнення угоди до вихідних. Мерфі висловив журналістам побоювання щодо впливу Трампа.

"Я сподіваюся, що одна людина не настільки впливова у Республіканській партії, щоб віддати Україну Володимиру Путіну", - заявив він.

У свою чергу сенатор-демократ від Вірджинії Марк Уорнер зазначив, що "якщо ми не виконаємо своїх зобов'язань перед Україною, то жодна країна – друг чи ворог – не буде повністю довіряти нам знову".

"Але навіть якщо сенатори дійдуть угоди, незважаючи на тиск Трампа, неясно, чи спікер Палати представників республіканець Майк Джонсон проводитиме голосування в нижній палаті Конгресу - ще одна можлива перешкода на горизонті", - пише видання.

Автори зазначають, що республіканці розглядають імміграцію як одну зі своїх найефективніших політичних зброй у 2024 році на тлі різкого збільшення кількості іммігрантів на південному кордоні, що викликало реакцію у відповідь у багатьох консервативних районах, а також у деяких містах і передмістях, контрольованих демократами.

"Допомога Україні стає все більш малоймовірною. Якщо цього не станеться зараз, то наступна можливість з'явиться після виборів у листопаді. Але навіть тоді в Палаті представників усе ще правитимуть республіканці, яких це не хвилює", - сказав керуючий директор Eurasia Group Джон Лібер.

Допомога США Україні - останні новини

Конгрес наблизився до угоди, важливої для розблокування допомоги Україні. За інформацією The Guardian, у законодавчому органі США погодили текст угоди щодо безпеки південного кордону з Мексикою.

Також УНІАН повідомляв, що, за словами республіканців, кандидат у президенти США Дональд Трамп блокує угоду заради виборів, а тому допомоги Києву від Вашингтона не буде.

Вас також можуть зацікавити новини: