Президент Росії Володимир Путін заявив, що РФ планує використовувати літаки МІГ-31К, які є носіями гіперзвукових ракет X47 M2 "Кинджал", для патрулювання у повітряному просторі над Чорним морем. Нагадаю, МІГ-31К – це той самий тип літака, зліт якого ми по всій країні фіксуємо, і "завдяки" якому одразу лунає повітряна тривога. В цьому питанні нічого не зміниться.

Не зміниться нічого і в питаннях загрози, бо ракета X47 M2 "Кинджал" може летіти на тисячі кілометрів. Тому немає жодної різниці, зроблять пуск над Каспієм, чи над Чорним морем, чи над Білоруссю, чи в районі Воронежа (і вона на цей Воронеж впаде). Загроза однакова для всієї країни, і лунати повітряна тривога буде завжди.

"Кинджал" може летіти на тисячі кілометрів. Тому немає різниці, зроблять пуск над Каспієм, чи над Чорним морем

Відео дня

Те, що росіяни змінюють маршрут цих літаків - виключно морально-психологічний тиск на населення України. Ракет "Кинджал" мало. Тому вони не будуть їх використовувати кожного разу, коли будуть підіймати літаки. Однак тут є інший момент. Це нібито патрулювання буде виснажувати ресурс російських літаків, бо МІГ-31 - це літак, який, по-перше, вже більше ніж тридцять років не виробляється у Росії. Увесь парк, який в них є, тримається на постійному обслуговуванні та ремонті.

До слова, не кожен МІГ-31 є носієм "Кинджалів". Вони проходять модифікацію. Якщо не помиляюся, у росіян є дві ескадрильї з парку МІГів-31, які є носіями "Кинджалів", і деякі з цих літаків вже сьогодні перебувають на ремонті. Бо коли вони в Білорусі влаштовували "перфоменс" кожного дня, проводячи злети задля увімкнення повітряної тривоги в Україні, був виснажений ресурс силових установок. Деякі з них почали демонструвати помпаж (зривний режим роботи авіаційного турбореактивного двигуна, порушення газодинамічної стійкості його роботи, що супроводжується ударами в повітрозабірнику через протік газів, димленням вихлопу двигуна, різким падінням тяги і потужною вібрацією, яка здатна зруйнувати двигун, - УНІАН), коли їх запускали.

Зміна маршруту цих літаків - виключно морально-психологічний тиск на населення України

Тож і цим рішенням про "патрулювання" вони собі роблять тільки гірше.

У росіян ще є МІГи-31, які можна переробити на носія "Кинджалів". Максимум, за півроку, можливо, навіть швидше. Але з нуля вони не зможуть відновити виробництво МІГів-31. Ці літаки мали у своєму складі деякі частини, які вироблялися в інших країнах Радянського союзу. Та й ліній виробництва зараз у них не існує. Врешті, вони виробництво танків Т-80 не можуть відновити, а тут така техніка, як МІГ-31. Тому це для них - велика проблема.

Олександр Коваленко, військово-політичний оглядач групи "Інформаційний спротив"