Заявлена дальність польоту ракети С-200 становить 150-180 кілометрів / фото wikimedia.org

Україна теоретично могла використовувати старі радянські ракети С-200 для ударів по Криму, але для цього їх потрібно було вдосконалити, щоб істотно збільшити дальність польоту. 

Про це в ефірі 24 каналу заявив військовий експерт Роман Світан, коментуючи заяви росіян про перехоплення української балістики, якою ЗСУ хотіли намагалися вдарити по Кримському мосту.

За словами експерта, заявлена дальність польоту ракети становить 150-180 кілометрів, тому з такими показниками вона навряд чи зараз може дістати до озвученого ворогом об'єкта. Особливістю комплексу є те, що він є стаціонарним і необхідно багато інженерних споруд для пуску цих ракет. При цьому С-200 можна вдосконалити і значно збільшити дальність польоту.

Відео дня

"Це можливо, так як розгін ракети може виконуватися розгінними блоками, пороховими прискорювачами і її в принципі можна закинути на велику дальність. Головне питання - в її управлінні рулями, щоб вона вийшла на ціль. За ідеєю, теоретично можливе використання цієї ракети по тому ж Кримському мосту або на таку дальність. Умільців у нас зараз вистачає. Систему зв'язку можна було налагодити навіть з ретранслятором, а порохові прискорювачі взагалі не проблема", - сказав він.

Росіяни заявили, що Україна націлила С-200 на Кримський міст - деталі

Російські військові заявили, що 9 липня ЗСУ нібито спробували атакувати Кримський міст ракетами С-200. За словами начальника Головного штабу Повітряно – космічних сил РФ Віктора Афзалова, всього нібито запустили 4 ракети, 2 з яких "перехопила" Російська протиповітряна оборона, а ще дві - відхилила РЕБ. 

Як зазначив військовий експерт Олександр Коваленко, ракета С-200 досить потужна, щоб завдати пошкодження залізниці або автомобільній колії, але Україна не використовувала ці ракети протягом 2013-2023 років. Водночас він додав, що навіть якщо С-200 у нас є, зберігаються сумніви щодо відстані удару.