Росія зараз не виробляє гіперзвукові ракети "Кинджал" / фото ua.depositphotos.com

Військовий експерт Олександр Коваленко засумнівався, що у Росії є в запасі гіперзвукові аеробалістичні ракети Х-47М2 "Кинджал" навіть у кількості від 30 до 40 штук.

Як відзначив оглядач, така скромна кількість обумовлена дуже повільним виробництвом цих ракет, яке після введення санкцій і зовсім впало в анабіоз, оскільки в їхньому складі понад 130 іноземних комплектуючих,

Коваленко нагадав, що за час повномасштабної війни було зафіксовано 6 застосувань Х-47М "Кинджал" по Україні:

Відео дня

"Фактично, ми можемо говорити, що за весь період війни проти України російські війська застосували від 10% до 20% від нібито наявного БК цих ракет. І, м'яко кажучи, це не критичний показник витрачання боєкомплекту даного типу".

За словами експерта, зараз у Білорусі разом з трьома винищувачами МіГ-31К знаходяться мінімум 3 ракети Х-47М "Кинджал". І відсутність пусків вже протягом трьох місяців може свідчити про те, що явний боєкомплект, яким РФ козиряє - насправді так званий "недоторканний запас", що викликає питання про реальну їхню кількість, додав Коваленко:

"40 ракет? 30 ракет? А чи не 20 насправді, або навіть менше, а все інше це блеф?".

Ракета "Кинджал" - що відомо

Х-47М "Кинджал" - це гіперзвукова авіаційна ракета, яка здатна стаціонарні об'єкти, надводні кораблі: авіаносці, крейсери, есмінці і фрегати.

Повідомлялося, що після скидання ракета "Кинджал" летить з гіперзвуковою швидкістю, перевищуючи швидкість звуку у 10 разів.