Росія вивела флот з Криму, але скоро в Чорному морі не буде для нього безпечного місця / фото REUTERS

Після появи F-16 на озброєнні Повітряних сил ЗСУ, російський флот не зможе сховатися від покарання навіть у східній частині Чорного моря. Таку думку в коментарі Newsweek висловив аналітик Гаазького центру стратегічних досліджень Фредерік Мертенс.

Зазначається, що через постійні атаки українських ракет і морських дронів по військових об’єктах в Криму, росіяни були змушені передислокувати більшу частину флоту в Новоросійськ. Але росіяни також анонсували плани облаштувати військово-морську базу ще далі від України – в місті Очамчира, що є частиною окупованого грузинського регіону Абхазія. 

Мертенс зауважив, що Очамчире є "наскільки віддаленим від України в межах Чорного моря, наскільки це можливо". "Те, що цей стратегічний відступ став неминучим для російського Чорноморського флоту, є одночасно свідченням нинішніх українських операцій і чітким свідченням небезпеки, яку становить прибуття винищувачів F-16", – сказав він.

Відео дня

Мертенс акцентує, що F-16 створюють для росіян значно більшу загрозу ніж те, що мають ЗСУ зараз. Зокрема ці літаки здатні в повній мірі розкрити потенціал протикорабельних ракет Harpoon.

Російський флот сховають в Абхазії – що відомо

Як писав УНІАН, на початку жовтня самопроголошений "президент" невизнаної Абхазії розповів журналістам, що домовився з Володимиром Путіним про створення російської військово-морської бази в місті Очамчирі.

Чинний уряд Грузії, що має напрочуд гарні стосунки з Росією, у публічній заяві засудив російські плани розмістити свою військово-морську базу на окупованій грузинській території.

Вас також можуть зацікавити новини: