Росія домовляється з Іраном про постачання ракет Fateh-110 і Zolfaghar / скріншот

Можливості ефективно збивати балістичні ракети, такі як іранські Fateh-110 і Zolfaghar, у Збройних сил України поки немає. Змінити ситуацію могли б американські зенітні ракетні комплекси Patriot і франко-італійські комплекси SAMP/T.

Як зазначив речник Командування Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат, ці ЗРК дійсно ефективні проти балістичних ракет, пишуть "Факти".

Разом з тим, він висловив сумнів, що західні партнери нададуть Києву стільки систем Patriot, щоб можна було закрити всю територію України:

Відео дня

"Ви не будете мати стільки Patriot, скільки вони (росіяни) можуть мати цих ракет... Ми можемо тільки окремі напрямки Patriot закривати, окремі об'єкти".

Що стосується комплексом NASAMS і IRIS-T, які отримала Україна, за словами Ігната. вони найбільш ефективні проти крилатих ракет:

"Є тип ракет, який ми збиваємо. Це нові ракети "Калібр", Х-101, Х-555. Вони далекі і високоточні, але летять 900 км/год по рельєфу місцевості. Тому ця ціль для нас прийнятна. А балістика летить у космос і з космосу на шаленій швидкості повертається. Чим її збити? На зустрічному курсі ця ракета летить з величезною масою, тобто, навіть якщо зенітна ракета її наздожене, то що вона зробить?".

Іранські балістичні ракети Fateh-110 і Zolfaghar: останні новини

Днями повідомлялося, що Росія домовляється з Іраном про постачання сотні дронів-камікадзе та балістичних ракет.

Як повідомляло DPA з посиланням на дипломатів в ООН, Тегеран планує збільшити поставки зброї Москві:

"Ми знаємо, що Іран планує значно збільшити поставки безпілотних ракет і дронів в Росію".

Fateh-110 і Zolfaghar – це оперативно тактичні балістичні ракети малої дальності. Вони здатні вражати цілі на відстані від 300 до 700 кілометрів.