Заяви Кремля про війну проти України збивають з пантелику російських пропагандистів / Скріншот

Кремль не відмовився від своїх максималістських цілей щодо відновлення контролю над Україною, а швидше частково завуалював цілі Росії, щоб ввести західні країни в оману й змусити Україну вимагати миру. Про це йдеться у звіті американського Інституту вивчення війни (ISW).

"Права рука" президента РФ Дмитро Пєсков заявив 21 листопада, що зміна чинної влади в Україні не є метою повномасштабного російського вторгнення в Україну, зазначивши, що Путін "вже говорив про це". 26 жовтня глава країни-агресора заявляв, що Україна "втратила свій суверенітет і повністю перейшла під контроль НАТО". А 27 жовтня під час виступ у дискусійному клубі "Валдай" російський президент знову відкинув суверенітет України, зазначивши, що Росія "створила Україну" і що "єдиною реальною гарантією українського суверенітету" може бути тільки РФ.

Путін також послідовно підтримує свою точку зору про те, що Україна є нацистською державою, яка має бути "денацифікована".

Відео дня

"Той факт, що Пєсков посилається на ці коментарі Путіна, робить вельми сумнівним якийсь серйозний відступ Росії від своїх цілей... Замовчування Кремлем своїх цілей, ймовірно, розраховане на західну аудиторію, проте збиває з пантелику російських прихильників війни", — зазначають аналітики.

У ISW припускають, що заява Пєскова, ймовірно, була спрямована на те, щоб пом'якшити наслідки заяв віце-спікера Ради Федерації РФ Костянтина Косачова про те, що Росія "може нормалізувати відносини з Києвом тільки після капітуляції українського уряду".

Два протилежні твердження збентежили прихильників війни. У відповідь на заяву Пєскова блогер, пов'язаний з "групою Вагнера", саркастично зауважив, що Росія веде безцільну війну без чіткої мети.

ISW повідомляв про аналогічну реакцію Кремля на рішення Кремля обміняти українських військовополонених з Маріуполя, яких кремлівські чиновники й пропагандисти називали "нацистами" і "військовими злочинцями".

Нерішучість Кремля у питанні публічної прихильності екстремальної ідеології та продовження війни також викликає подив у пропагандистів, які проповідують таку ідеологію російським масам.

Путін у цілому прагне балансувати між різкими націоналістичними тезами, щоб заручитися підтримкою націоналістично налаштованої спільноти, і більш поміркованими тезами, щоб зберегти підтримку решти російського населення, йдеться у звіті Інституту вивчення війни. 

"Російські військові невдачі й зростання кількості жертви, яких Путін вимагає від російського народу для продовження свого згубного вторгнення, призводять до того, що його навмисне затуманення цілей війни та спроби риторичного балансу стають все більш різкими, потенційно підживлюючи невдоволення в критично важливих виборчих округах", - підсумували аналітики.

Які цілі війни проти України називав Кремль

Росія у 2014 році окупувала Крим, а також розв'язала війну у Донецькій та Луганській областях.

24 лютого РФ здійснила повномасштабне вторгнення до України. Влада РФ заявила, що її мета - "денацифікація" та "демілітаризація" України. З того часу військові Росії постійно обстрілюють мирні міста та інфраструктуру України.

Експерт з питань безпеки Іван Варченко заявляв, що Росія звужує свої завдання щодо України, щоб взяти Донецьку область. Він каже, що там буде дуже гаряче.

"Можна прогнозувати, що, звісно, ​​і Бахмут, і Авдіївка наша, і Краматорськ разом зі Слов'янськом будуть зараз основною метою російського режиму", - говорив Варченко.

Вас також можуть зацікавити новини: