По Кримському мосту потрібно вдарити ракетами, вважає експерт / ілюстрація REUTERS

Найоптимальнішим варіантом третього удару по Кримському мосту буде застосування ракет. При цьому ціллю мають стати не опори моста чи прольоти, а плавучі крани, які якраз будуть займатися ремонтом об'єкта після недавньої атаки з боку України.

Третій удар по Кримському мосту виведе його з експлуатації на тривалий час, про це в ефірі "24 каналу" заявив військовий експерт Роман Світан. "Оскільки це одна з основних точок поставки військової продукції в Крим, на Херсонський і Запорізький напрямки, удар оптимально проводити по плавучих кранах, які підійдуть для ремонту моста, оскільки це кораблі, а у кораблі легше влучити і там достатньо палива, щоб спалити цей міст і залізничний у тому числі", - сказав він.

Також Світан зазначив, що сам удар краще завдавати у той момент, коли по мосту буде проходити залізничний склад, щоб разом втопити "поїзд з паливом чи боєприпасами". 

Відео дня

"Тоді цей міст мінімум на півроку вийде з ладу, і можна буде деокупувати Крим набагато простіше, а також рухатися на Запорізькому і Херсонському напрямках", - сказав він.

Експерт пояснив, чому у цьому разі все ж потрібно застосувати ракети.

"Краще ракетами, особливо, коли підійдуть крани, вони стаціонарні, вони будуть дуже довго виконувати ці роботи. А сам плавучий кран - це дуже хороша ціль саме для ракет типу "Гарпун", "Нептун". До речі, можуть Storm Shadow і SCALP відпрацювати, вони можуть по стаціонарних точках йти, ці ракети з головками самонаведення, вони на останньому етапі траєкторії можуть перемикатися і на них неможливо впливати за допомогою систем радіоелектронної боротьби, вони цей канал управління відключають", - сказав він.

Атаки на Кримський міст - що сьогодні потрібно знати

Перший вибух на Кримському мосту стався у жовтні 2022 року, коли при перетині прольоту вибухнула замінована вантажівка. У результаті цього удару обвалилася частина автодорожнього мосту, і виникла пожежа на паралельному залізничному мосту. Росія звинуватила в інциденті українські спецслужби.

При цьому 17 липня було завдано нового удару по мосту, внаслідок чого впали мінімум два прольоти автодороги. За заявами росіян, удар завдали Сили оборони України за допомогою надводних дронів.

26 липня голова Служби безпеки України Василь Малюк вперше підтвердив, що руйнування Кримського мосту в жовтні минулого року було однією з операцій СБУ.

Президент Володимир Зеленський підкреслив, що окупанти перекидають озброєння через Керченський міст, а тому він має бути нейтралізований.

Вас також можуть зацікавити новини: