Маск відмовився ввімкнути Starlink в районі окупованого Криму / фото ua.depositphotos.com

У 2022 році власник SpaceX Ілон Маск відмовив українським військовим у наданні доступу до інтернету Starlink в районі тимчасово окупованого Криму. Крім того, він кілька разів обмежував доступ до Starlink під час бойових дій.

Про це пише The New York Times з посиланням на свої джерела. "Starlink часто є єдиним способом отримати доступ до Інтернету в зонах бойових дій, віддалених районах та місцях, постраждалих від стихійних лих. Він використовується в Україні для координації ударів безпілотників і збору розвідданих. (...) Але майже повний контроль Маска над супутниковим Інтернетом викликає побоювання", – йдеться в матеріалі. 

Видання зазначає, що в Україні деякі побоювання виправдалися. За даними джерел NYT, Маск кілька разів обмежував доступ до Starlink під час війни. У якийсь момент він відхилив прохання українських військових увімкнути Starlink біля окупованого Криму, що вплинуло на стратегію звільнення українських територій.

Відео дня

Крім того, Маск заявив, що його технології не можуть використовуватися для завдання дальніх ударів за допомогою безпілотників. Але в червні міністр оборони США Ллойд Остін схвалив угоду на покупку 400-500 нових терміналів і послуг Starlink. За словами двох людей, знайомих з умовами договору, Пентагон отримує контроль над установкою терміналів, щоб нові пристрої могли виконувати "ключові можливості і певні місії".

"Мабуть, в України будуть свої термінали для виконання конфіденційних операцій. Вони зможуть не побоюватися зупинки роботи", – наголошується в публікації газети.

Деякі вважають, що Маск може діяти врозріз з інтересами США. Але міністр цифрової трансформації України Михайло Федоров каже, що звинувачення несправедливі. Після бомбардувань мільярдер прискорив доставку 10 тисяч терміналів, пише видання. 

"SpaceX і Ілон Маск своїми діями показали, на чиєму вони боці", – сказав Федоров.

На цей час в Україні більше 42 тисяч терміналів Starlink використовуються військовими, лікарнями, підприємствами та гуманітарними організаціями. 

Війна в Україні: заяви Маска

Після того, як Росія почала повномасштабне вторгнення в Україну, Ілон Маск надав нашій країні термінали Starlink, які є критично важливими для підтримки зв'язку на полі бою і не раз використовувалися в деокупованих населених пунтках. Однак в якийсь момент Маск почав робити вельми неоднозначні заяви про розв'язану Кремлем війну.

Так, у лютому 2023 року американський мільярдер назвав Революцію Гідності в Україні "переворотом", що чітко повторює наративи російської пропаганди. За його словами, вибори в 2010 році були "сумнівними", але "переворот дійсно був". 

Вас також можуть зацікавити новини: