Експерт спрогнозував, коли Україна звільнить Донецьк / facebook.com/pg/mva.gov.ua

Найближчим часом Україні навряд чи вдастся звільнити Донецьк. Втім, російські фортифікаційні споруди, облаштовані за 9 років війни, можуть становити для ЗСУ не таку вже й велику проблему.

Про це в інтерв'ю OBOZREVATEL зазначив співдиректор програм зовнішньої політики, координатор міжнародних проєктів Центру Разумкова, військовий експерт Олексій Мельник.

"Лінія розмежування, яка існувала протягом дев’яти років, добре фортифікована. Було достатньо часу, щоб обидві сторони змогли там облаштуватися, обжитися, створити певні мінімальні побутові умови, забезпечити найнеобхідніше – точки обігріву, доступ до води, логістичні шляхи постачання тощо. Можна припустити, що все це є на старій лінії розмежування. Але коли йдеться про можливість подолання сучасних обладнаних ліній оборони, то ключове питання, окрім важливих технічних аспектів – мінування, протитанкових рвів, бетонованих споруд – це питання, хто захищатиме ці лінії", - зазначив експерт.

Відео дня

За словами Мельника, зараз Росія кидає свої останні резерви на те, щоб стримати український наступ на півдні. Якщо ці дані достовірні, "тоді бетонні окопи і залізо, яке там є, без належного забезпечення особовим складом може бути не такою вже неподоланною перешкодою".

Щодо перспективи звільнення Донецька, експерт зауважує, що потрібно звернути увагу, чи є це зараз пріоритетом. 

"Очевидно, що таке велике місто, яке має звільнятися квартал за кварталом, будинок за будинком – там може захлинутися будь-який український наступ. Зокрема, якщо там буде великий спротив плюс ризики втрат серед цивільного населення. Треба також враховувати, що населенню, яке проживає на тимчасово окупованих територіях майже десять років, постійно промивають мізки, вони втрачають своїх рідних, друзів. Пропаганда тримає цих людей у страху перед ЗСУ тощо. Отже, якщо вони вірять російській пропаганді, вони щонайменше чинитимуть пасивний спротив звільненню цих територій. Я не думаю, що серед міст, які найближчим часом можна звільнити, може бути Донецьк", - підсумував експерт.

ЗСУ просуваються до Донецька

27 вересня 2023 року у ЗСУ похвалились успіхами біля чотирьох населених пунктів в районі Бахмута. Українські військові продовжують просуватися в районі Бахмута. Зокрема, минулої доби ЗСУ мали успіхи поблизу Зайцевого, Кліщіївки, Одарівки та Іванівського. На Бахмутському напрямку їм за добу вдалося ліквідувати понад 140 російських окупантів.

Окрім того, 27 вересня 2023 року в ЗСУ підтвердили, що "Вагнер" повернувся на фронт. За даними українських військових, під Бахмут повернулися "вагнерівці", які раніше перебували на території Білорусі. Частина з цих бойовиків поїхала до Африки, а частина - переуклала контракти з міністерством оборони РФ і повернулася на Схід України для участі в бойових діях у якості інструкторів та військовослужбовців. Йдеться про близько 500 осіб.

Вас також можуть зацікавити новини: